Újra lecsapott a megerősödött Harvey vihar

Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JOE RAEDLE

-

Már 18 halálos áldozata van a viharnak. Az ár a kígyókat és az aligátorokat is elsodorta.


Louisianában az eső már szombat óta megállíthatatlanul zuhog, és az állam délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket. New Orleansban hétfőtől bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek és bezárták a főbb intézményeket is. Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója menedékhelyeket nyitott, ahová várják a texasiakat is.

Texasban kedd estére tizennyolc főre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Art Acevedo, houstoni rendőrfőnök könnyes szemmel jelentette be, hogy egyik munkatársa, a 60 éves Steve Perez menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni. Egy családot az idős szülőkkel és négy gyermekükkel együtt sodort el az áradat. Későn este a lakásában lévő másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élő, 89 esztendős mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe.

Houstonban és környékén egyébként egész nap megállás nélkül zuhogott az eső, a katasztrófa-elhárítás (FEMA) szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon és az utakon. Összeroppanás fenyegeti a főbb hidakat is, amelyek nem bírják tovább a hatalmas víztömeg nyomását.

Nemcsak gát szakadt át Houstontól délre, hanem a város nyugati szélén két víztározó is túlcsordult, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgősen kell menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba. Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedden este bejelentette, hogy a vihar két olajfinomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévő két atomerőmű azonban a vihar ellenére is teljes erővel működik.

Houstonban és környékén a mentők háztömbről háztömbre járnak, módszeresen próbálják átfésülni a negyedeket. Még mindig nem tudják pontosan, hogy hányan rekedhettek a víz fogságában. Sylvester Turner, Houston polgármestere kijárási tilalmat rendelt el. A helybéliek figyelmét mindenütt felhívják arra, hogy ne próbálkozzanak kimenekülni otthonaikból a vízben álló utcákra, mert nagy a járványveszély, valamint a csatornalével is szennyezett áradatban kígyók és alligátorok is sodródhatnak.

Szerdán a szingapúri védelmi minisztérium négy helikoptere érkezik Texasba, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba.