Újra látható a keresztények legfontosabb ereklyéje, a torinói lepel

Fotó: AFP / Jorge Guerrero

-

Öt év után ismét kiállították a Jézus Krisztus halotti lepleként számon tartott ereklyét. A lepel csupán két hónapig látható a torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban. Június 24-ig egymillió látogatót várnak, köztük a pápát is.


Az ereklyét vasárnap délelőtt egy ünnepi szentmise keretében, több száz hívő jelenlétében leplezte le Cesare Nosiglia torinói érsek, a szertartást a templom előtt is követni lehetett egy óriáskivetítőn. A misén részt vett Pietro Fassino főpolgármester is, aki óriási vallási és társadalmi jelentőségű eseménynek nevezte a lepel bemutatását. Korábban 2010-ben tárták nyilvánosság elé a régészeti leletet, akkor 2,1 millió látogatót vonzott a székesegyház kincse, amelyet 1578 óta őriznek az oldalkápolnájában.


A kiállításra most egymillió látogatót várnak, köztük Ferenc pápát, aki röviddel a zárás előtt, június 21-én tekinti meg a híres darabot. Ferenc pápa a Don Bosco, azaz Bosco Szent János (1815–1888), a szalézi rend alapítója születésének 200. évfordulójára rendezett ünnepség alkalmából látogat el az észak-olaszországi nagyvárosba. Május 14-én Sergio Mattarella olasz államfő is megtekinti az ereklyét a torinói székesegyházban.


A torinói lepel néven híressé vált ereklye a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, miután levették a keresztről, majd ebben is temették el. Az ereklye eredetiségét azonban eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, a tudósok a mai napig vitáznak róla. Grüll Tibor ókortörténésszel egy korábbi cikkünkben, sok más bibliai régészeti lelet mellett, a halotti lepel hitelességének kérdésével is foglalkoztunk.