Újra lát a kínai férfi, akinek sertésszaruhártyát ültettek a szemébe

-

Mesterségesen tenyésztették a disznószaruhártyát, amit még szeptemberben ültettek be a kínai férfi szemébe. Az operációról azonban csak most számoltak be.


„A beteg látása fokozatosan javult a műtét óta, ami azt jelenti, hogy a transzplantáció sikeres volt” - mondta el Csaj Hualej, a kínai Shandong Eye intézet szaruhártyarészlegének vezetője.

A hatvanéves páciens, Vang Hszinji súlyos szaruhártyafekélyben szenvedett. Csak mozgó tárgyakat látott, ha azok 10 centiméteren belül voltak.

Az átültetéshez mesterségesen kifejlesztett bioszaruhártyát használtak. Az Acornea az első ilyen termék, a kínai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal április végén akkreditálta.

„A termék fő összetevője a disznószaruhártya, hibrid proteinektől és ellenanyag termelését indító, úgynevezett antigénektől mentes. Megőrizte természetes kollagénszerkezetét, az emberi szervezet számára biztonságos” - mondta Hualej.

A szaruhártya-betegségek miatt vakul meg a legtöbb ember Kínában, már csaknem 4 millióan veszítették el így a látásukat. Évente százezer új esetet regisztrálnak, mégis csupán mintegy ötezer ember kap új szaruhártyát átültetéssel.

Több kínai egyetem is végzett klinikai kísérleteket az Acorneával 2010 óta, eredményességi arányuk donorszaruhártyák beültetéséhez hasonló, 94,44 százalékos volt.

„A tenyésztett bioszaruhártya több millió embernek segíthet, hogy visszakapja látását” - mondta Hualej.