Újra kinyithat Lipótmező, de más feladata lesz

Forrás: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / H. Szabó Sándor

-

Tarlós István főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségének támogatását is élvezi az a javaslat, amely szerint Budán, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén épülne fel a kormány által tervezett új egészségügyi központ – írja a Magyar Nemzet.


Egyértelmű, hogy az új állami kórház helyszínét Budán, a Lipótmező és a Szent János-kórház tengelyében kell kijelölni – összegezte a lapnak a kormány által kért egyeztetések első eredményeit Tarlós István, aki már konzultált is erről a kerületek vezetőivel.


A főpolgármester szerint számos szempontot kell figyelembe venni, az egyik legfontosabb, hogy a folyamatos ellátás fenntartása érdekében ne egy működő kórház területén, hanem egy fejleszthető ingatlanon épüljön meg az új, központi egészségügyi intézmény.

Ennek a célnak az egykori OPNI II. kerületi Lipótmezőn található műemléki épülete és 40 hektáros területe megfelel. Ugyanakkor a tárgyalásokon az is felvetődött, hogy a lepusztult állapotú, szintén jórészt műemléki védettségű Szent János-kórházat, akár ütemezve, de felújítsák – mondta Tarlós István. Hozzáfűzte: természetesen kikérik az egészségügyi szervezetek véleményét.

A főpolgármester szerint az, hogy mindenképpen budai helyszínt javasolnának az új központi kórháznak, nem jelenti azt, hogy más intézményeket be kell zárni.