Újra kinyit a Hadtörténeti Múzeum

-

Megújuló kiállításokkal, új időszaki kiállításokkal és a fegyverlátványraktár megnyitásával is készül a szerdán újranyitó Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM).


Az időszaki kiállítások sorát a Töredékek – Az ostrom utáni Budapest egy amerikai hagyaték tükrében című fotókiállítás nyitja meg. A látogatók nemcsak a képeken keresztül szembesülhetnek az ostrom utáni budapesti állapotokkal, hanem a bombázások során megsérült tárgyakat, robbanótesteket is szemügyre vehetnek – írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

Márciusban, majd ősszel egy-egy játékkiállítással várja a múzeum a családokat. A március 15-én induló Forradalmi Forgatag rendezvénysorozat kiemelt eseménye lesz a Schenk-katona-kiállítás. A Schenk Károly budapesti fröccsöntő mester által készített műanyag figurák – amelyek az 1980-as, 90-es évek népszerű magyar játékai voltak – között megtalálhatók például Mátyás király híres fekete seregének alakjai vagy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai.

A fegyverlátványraktár május 21-én, a honvédelem napján nyílik meg. A magyar katonák védő- és támadófegyverzetét bemutató tárlaton – négy teremben és az azokat összekötő folyosókon – több száz fegyver lesz látható a 9–10. századtól kezdve napjainkig, az összetett reflexíjtól a modern géppuskákig, gépkarabélyokig, géppisztolyokig. A kiállítás a tervek szerint naponta két alkalommal, tárlatvezetőkkel lesz látogatható.

Ősszel, várhatóan szeptemberben nyílik egy másik játékkiállítás, amely a 20. század első felének gyerekjátékait mutatja be. A túlnyomó részt Magyarországon gyártott klasszikus katonai játékokat (katonafigurák, járművek, várak) a korszak történelmi eseményei ihlették. A kamarakiállítást a magyar hadseregben rendszeresített haditechnikai eszközök makettjei teszik teljessé.

Kiemelték továbbá, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállításai – köztük a II. világháborút bemutató: Piavétől a Donig című kiállítás, valamint az ... és legördült a vasfüggöny címet viselő, az 1945–1989 közötti időszakot bemutató tárlat – is megújulnak az idén.

Az országban több helyen megtekinthetik majd az érdeklődők az '56 könnycsepp című vándorkiállítást, valamint a 2016-ban a határokon túl is nagy sikert aratott A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítást. Tavasztól késő őszig az idén is látogatható lesz a Lajta monitorhajó a Parlament előtt – olvasható a HIM tájékoztatásában.