Újra kapkodnak a szén után

Fotó: Elekes Gábor

-

Az előrejelzések azt jelezték, eltűnik a piacról, de ismét nő az ára.


A világpiacon nemhogy csökkenne a szén iránti érdeklődés, de a kereslet tovább nőhet – írja a Bloomberg.

Ennek egyik oka, hogy Kína a hazai szénkitermelés csökkentésének pótlása miatt növeli a behozatalt, ezért a szénárak Európában az utóbbi 18 hónap legmagasabb szintjét érték el, Ausztráliában pedig először nő az ára 2010 óta. Az év elején a szén ára még az évtizedes minimumára esett.

A szénár növekedése a klimatikus változásokkal is kapcsolatban áll, annak ellenére, hogy mindenütt a szén használatának csökkentését követelik.

De a kereskedők arra számítanak, még inkább emelkedhet az ára, mivel az extrém időjárás a szánbányákat súlyosan érintheti, és emiatt növelheti Kína a behozatalt. Ez 2014 decembere óta idén augusztusban érte el a legnagyobb értéket, miután a kínai bányászat visszaesett, mert visszafogják a túltermelést, bezárják a veszteséges bányákat és csökkenteni akarják a környezetszennyezést is.

Indiában a Coal India Ltd., a világon a legnagyobb cég, amely üzemanyag készítéséhez bányász szenet, a múlt héten az utóbbi három év legkevesebb mennyiségét termelte ki, részben az erős esőzések miatt, részben, mert a munkások tiltakoztak, több munkahelyet és nagyobb fizetéseket követelve.