Újra kap pénzt Görögország

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Indulhat a bankmentés a görögöknél.


Csaknem kéthetes vita után kiegyezett hitelezőivel Görögország, így – ha az athéni parlament is jóváhagyja a döntéseket – hozzájuthat a csőd elől menekülő ország a nemzetközi mentőhitelcsomag újabb, kétmilliárd eurós részletéhez, illetve a bankmentéshez szükséges pénzhez is.

Az EU és a görögök ezúttal azon vesztek össze, hogy a nem teljesítő jelzáloghitelek esetében alkalmazandó kényszer-értékesítések alól ki mentesülhet. Az athéni kormány azt szerette volna, hogy a 200 ezer eurónál kevesebbet érő ingatlanokat ne árverezzék, Brüsszel azonban ezt sokallta. Végül 170 ezer eurós értékben egyeztek ki, ez nagyjából 53 millió forintnak felel meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a görög ingatlantulajdonosok 60 százaléka megúszhatja a kényszer-értékesítést – Athén 70 százalékot szeretett volna.

Megegyeztek a bankmentés feltételeiről is. A görög nagybankok azt követően kerültek a csőd szélére, hogy az emberek – tartva az euróövezetből való kilépéstől – pánikszerűen vették ki pénzüket. A mostani egyezség szerint a négy nagy bank közül kettőnek nem is lesz szüksége állami forrásra a tőkeemelésre.