Újra Hosszú Katinka lett az év úszója a FINA-nál

Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

-

A két nagy medencés vb-aranyat begyűjtő klasszis megvédte 2014-ben szerzett címét. Cseh László második lett a férfiak között


Az elmúlt évek szavazásait követően a FINA 2015-ben új szisztéma szerint választotta ki az év legjobbjait: egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolva az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket. Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehetett, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki (ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az év végi világranglistás helyezéseket is).


Cseh László január elején az Év Sportolója-díjat is átvethette már


Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, ám az amerikaival ellentétben a magyar klasszis részt vett a Világkupában (ahol az összetett számít a „pontvadászatban”), valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú végül 1110 ponttal zárt, Ledecky pedig 980-nal. A férfiaknál az amerikai Mitch Larkint ugyancsak remek Világkupa-szereplése és évvégi rövidpályás világcsúcsa „lőtte” az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Dr. Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől.

A Pesti Vigadóban rendezett gálaesten az alábbi győzteseket hirdette ki a FINA:
Úszás
Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)
Nők: Hosszú Katinka (magyar)

Műugrás
Férfiak: He Chao (kínai)
Nők: Shi Tingmao (kínai)

Óriás toronyugrás
Férfiak: Gary Hunt (brit)
Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

Szinkronúszás
Férfiak: Bill May (amerikai) és Alexandr Maltsev (orosz) - megosztva
Nők: Svetlana Romashina (orosz)

Nyíltvízi úszás
Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)
Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Vízilabda (csapatok)
Férfiak: Szerbia
Nők: Egyesült Államok

Különdíjak
Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)
Férfiak: Adam Peaty (brit) - 50m mell, világrekord (Kazany)
Nők: Katie Ledecky (amerikai) - 800m gyors, világrekord (Kazany)
FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)