Újra használható az Instagram Iránban

Fotó: Europress/AFP/HARPO STUDIOS / István Hajdu

-

Iránban péntektől ismét teljesen szabadon használható az Instagram internetes közösségi oldal, amelynek elérhetőségét az ország egyes városaiban kitört tiltakozások nyomán korlátoztak a hatóságok - jelentette a Mehr (MNA) teheráni hírügynökség.


Korábban Ali Reza Rahimi, a parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja azt mondta, hogy időlegesen korlátozták az Instagram és a Telegram internetes közösségi oldalak használatát, a blokkolást január 5-én feloldják.

Később Mohamed-Dzsavad Azari Dzsahromi távközlési miniszter azzal fenyegetőzött, hogy a tömeges tiltakozások miatt teljes mértékben blokkolják az üzenetküldő alkalmazást, ha nem zárják be a "terroristák távközlési csatornáit".

Iránban december 28-án kezdődtek tiltakozások több városban a magas árak miatt. A rendőrökkel történt összetűzésekben a hatóságok adatai szerint legkevesebb húsz ember meghalt, és a hatóságok több mint 450-et őrizetbe vettek. Szerdán az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy "a lázadás véget ért", a felkelők vereséget szenvedtek. Állítása szerint a megmozdulásokban 15 ezren vettek részt.