-

Egy minnesotai 14 éves fiú került kómába, miután egy meleg vizű tóban fürdött. A parazita az orron át kerül az agyba, 2-5 százalék a túlélés esélye. Nem ismeretlen Európában sem, de Magyarországon még nem találkoztak vele.


A 14 éves Hunter Boutaint a minnesotai egyetem klinikáján kezelik Minneapolisban. Kedden mártózott meg a Minnewaska tóban, ott került a szervezetébe a Naegleria fowleri, vagyis az agyevő amőba.

A meleg édesvizekben élő parazita kizárólag az orron át jut a szervezetbe, pontosabban az agyba, általában úszás vagy búvárkodás közben. A betegség fejfájással, tarkómerevséggel, hányingerrel és hányással kezdődik, de előfordulhat hallucináció, egyensúlyzavar és rángógörcs is.

Az amőba meleg vizekben él, megtelepszik a szennyvízcsatornákban, a nem klórozott medencékben, a tavakban és a pocsolyákban. Ennek ellenére a fertőzés ritka, Amerikában például az elmúlt 10 évben mindössze 35 esetet jegyeztek fel. Európában is előfordult megbetegedés, például Olaszországban, vagy a korábbi Csehszlovákiában. Magyarországon még nem, és a vizek is biztonságosak. 2005-ben, amikor a hazai termálvizeket vizsgálták, sehol ne találtak Naegleria Fowlerit, bár korábban, egy uszoda vizéből kimutatták az amőba egy másik, szintén megbetegedéseket okozó fajtáját.