Újra embert küldhetnek a Holdra

Fotó: MTI/EPA / Majama Kimimasza

-

Az európai és az orosz űrügynökségek azon dolgoznak, hogy a Hold eddig felfedezetlen, déli sarkára küldjenek egy leszállóegységet.


Ez csak egy lesz abban a küldetéssorozatban, mely során előkészítik a terepet arra, hogy újra ember járhasson a Holdon. Sőt, a tervek már az állandó bázis létrehozásáról is szólnak - számolt be a BBC.

Az űrhajó küldetésének célja, hogy megállapítsa, van-e olyan nyersanyag, esetleg víz a környéken, amelyből üzemanyagot és oxigént lehetne előállítani. A BBC saját forrásra hivatkozva azt írja, hogy a Luna 27 névre hallgató projekt öt éven belül indulhat.

“El kell, hogy jussunk a Holdra. A 21. század lesz az az időszak, amikor az emberiség állandó bázist építhet az égitesten és Oroszországnak részt kell vennie ebben a projektben” – fogalmazott igor Mitrofanov, a moszkvai Űrkutatási Intézet professzora. Ugyanakkor szemben a ’60-as, ’70-es évekkel, immár nem vetélytársként tekintenek az USA-ra és a többi érdeklődő államra, hanem társként.

Hasonlóképpen látja Bérengère Houdou, az Európai Űrkutatási és Technológiai Központ szakértője, aki szerint megvan az ambíció arra, hogy európai űrhajóst is eljuttassanak a Holdra. “Erről jelenleg nemzetközi szinten folyik az egyeztetés” - mondta a tudós.