Újra bizottság előtt a Teréz körúti robbantás ügye

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Jövő hétfőre hívta össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület elnöke, hogy tájékozódjanak az aktuális nemzetbiztonsági ügyekről, köztük a Teréz körúti robbantásról, valamint a párizsi és brüsszeli terrormerényletek magyarországi vonatkozásairól.


Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerdán elmondta, a testület ezen a héten egyszer már ülésezett, és – a fideszes kezdeményezés ellenére – nem tart indokoltnak egy újabb együttes ülést a rendészeti bizottsággal.

A parlament honlapja szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága csütörtökön reggel 8 órai kezdettel tart zárt ülést. Napirendjük szerint a testület tájékoztatást kér a párizsi terrortámadások vonatkozásában a magyar, belga és francia hatóságok közös vizsgálatának eredményéről, továbbá a Teréz körúti robbantással kapcsolatos fejleményekről.

Molnár Zsolt jövő hétfő reggel 8 órára hívta össze a nemzetbiztonsági bizottságot. Elmondta: a zárt ülésen több aktuális ügyben is részletes tájékoztatást kér. A napirenden szerepel a Teréz körúti robbantás, valamint a párizsi és brüsszeli merényletek magyarországi vonatkozásáról szóló francia, belga és magyar hatóságok közös vizsgálatának eredményeire is kíváncsiak.

Molnár Zsolt azt mondta: a bizottság jövő hétfői ülésén egy másik, szintén az alelnök által kezdeményezett ügyet is napirendre tűznek, miután Németh Szilárd a Pesti Srácoknak nyilatkozva beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordult a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek tevékenységének teljes átvilágítását kérve, a migrációs folyamatokban játszott szerepük tisztázása érdekében. Emellett tájékoztatást kérnek a testület jobbikos tagja, Mirkóczki Ádám által kezdeményezett, a Jobbik elnökét, Vona Gábort is érintő megfigyelési ügyben – fejtette ki Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke.

Mirkóczki Ádám keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőitől a fotós és társának kihallgatásáról érdeklődne, az Alkotmányvédelmi Hivataltól pedig azt kérdezné, tártak-e fel nemzetbiztonsági kockázatot, állhat-e idegen ország titkosszolgálata vagy hírszerzése az ügy mögött, továbbá hogy van-e összefüggés Spéder Zoltán bankvezető, a jobbikos Volner János és Vona Gábor, Juhász Péter Együtt-alelnök és Simicska Lajos nagyvállalkozó ügye között. Hozzátette: Vona Gábor bizottsági meghallgatását is kezdeményezi, és erre nyílt ülést javasol.