Újra bajok lehetnek Európa téli gázellátásával

Fotó: Getty Images / Sean Gallup – Képünk illusztráció

-

Leállt az orosz gázszállítás Ukrajnába. A Gazprom előre kéri a pénzt.


Magyar idő szerint reggel 8 óráig Ukrajna minden gázt megkapott, amelyért már fizetett, de a szállítás csak akkor indul újra, ha megint előre fizet – jelentette a Gazprom közlése alapján a Reuters hírügynökség. A gyorshírben egyelőre annyi van még, hogy a Gazprom, pontosabban Alekszej Miller vezérigazgató a szállítás leállítása miatt komoly kockázatokat lát Európa téli gázellátásában.


Európa gázfogyasztásának mintegy 15 százalékát adja az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz. Moszkva alig két hónapja szállít újra gázt Ukrajnának, az Európai Unió közvetítésével kötött megállapodás alapján, amely elvileg jövő márciusig biztosította volna az ellátást.

A Portfolio.hu online gazdasági portál emlékeztet arra, hogy Kijev néhány napja bejelentette, a vártnál alacsonyabb fogyasztás miatt elegendő tartalékot halmoztak fel a tárolókban. Az ukrán energiaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy az idén már nem akarnak további pénzt utalni az oroszoknak, és abban bíznak, hogy 2016-tól csökkenteni tudják a vásárolt gáz árát.

Az orosz-ukrán gázviták korábban többször vezettek a szállítások leállításához. Ez Európát legsúlyosabban 2009-ben érintette, amikor több uniós országban okozott zavarokat az ellátásban, Magyarországban például korlátozni kellett az ipari fogyasztók ellátását, több nagyüzem le is állt egy időre.

Ukrajnában, ahol a lakások többségét gázzal fűtik, szerdán 0 fok alatt volt a hőmérséklet. Hajnalban Magyarországon is sok helyen ez volt a helyzet.