Újra adhatnak vért az amerikai melegek

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Több mint harminc év után ismét adhatnak vért a homoszexuális férfiak is az Egyesült Államokban.


A jövőben azok a férfiak is lehetnek véradók, akik férfiakkal léptek szexuális kapcsolatba, de az utolsó nemi aktus óta legalább tizenkét hónap telt el – közölte az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA). Az új rendelet hétfőn lépett életbe.


Az AIDS-járvány csúcspontján, több mint harminc éve, 1983-ban a homoszexuális férfiak magas fertőzési kockázata miatt rendelt el az FDA általános véradási tilalmat. Nem adhatott vért olyan férfi, akinek 1977-től kezdődően akárcsak egy alkalommal is egy másik férfival volt nemi kapcsolata.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egy 2010-ben készült tanulmánya kimutatta, hogy a 31 éves tilalom feloldása a véradás éves mennyiségét 2-4 százalékkal emelné, vagyis majdnem 350 ezer literrel több vér állna rendelkezésre. Az FDA döntése után – mely 12 hónapos várakozáshoz köti az engedélyt – a jövendőbeli vértöbbletet évi 180 ezer literre becsülik.

Mióta a donorvért HIV-vírusra is rendszeresen szűrik, egyre többen kérték a szabály felülvizsgálatát, végül 2014-ben az Amerikai Orvosi Szövetség (American Medical Association) sürgette a változást, egyik tagjuk diszkriminatívnak nevezte a tilalmat.

Közleménye szerint az FDA megvizsgálta a rendelkezésre álló tudományos kutatásokat, járványügyi adatokat, valamint olyan országok tapasztalatait, ahol már módosították a homoszexuális és biszexuális férfiak véradási tilalmát, ezek után döntött a 12 hónapos várakozási idő mellett. „Erre találtuk a legtöbb tudományos bizonyítékot” – mondta Peter Marks, az FDA kutatási központjának igazgatóhelyettese, aki az intézkedést az „első lépésnek” nevezte.