Újra a rock a király

Fotó: Banksy - Flowers in wounds

-

HÁTTÉR

Az Egyesült Királyságban biztosan. 2013-ban, öt év után először vezette a lemez eladási listákat a rock, olyan arcok miatt, mint az Arctic Monkeys vagy Rod Stewart. Nem is a Daft Punk.


Pop, dance, satöbbi

Az Official Charts Company adatai szerint rock műfajban Stewart Time lemezét vették meg a legtöbben tavaly - írja a BBC. Őt követte őrjöngős és elmélyedős albummal az Arctic Monkeys (AM), és a Bastille (Bad Blood). A teljes lemez eladási listán összesen 33,8 százalékot vitt el a dob meg a gitár, lenyomva ezzel a hagyományosan népszerűbb popot (31 százalék). A teljes kép ennél árnyaltabb, nem elég izmos a különbség a rock teljes győzelméhez - már ami a pénzt illeti persze. A kislemezek listáján a pop nyert 36,2 százalékkal - a taps itt Katy Perrynek, Pinknek vagy Ellie Gouldingnak jár. A rock a kislemezek között 21,4 százalékot hasított ki az eladási listán. A harmadik a dobogón 16,1 százalékkal a dance, Aviciivel és a Daft Punkkal persze könnyű. A dance a nagylemezek között is harmadik, a nagyok mögött jobban lecsúszva: 8,3 százalékot vitt el. A kislemezek sorában a negyedik Robin Thicke, Naughty Boy és persze maga Justin Timberlake: az R&B 13,5 százalékon áll.


-


We Will Rock You

„A pop úgy tűnik, folyamatosan népszerű, a rocknak viszont megvannak a hullámvölgyei” - mondta a brit zeneiparral foglalkozó BPI szóvivője, Gennaro Castaldo. A szakember szerint a fogyasztók egy új generációja szemében az Arctic Monkeys épp egyenesen az ikonikus státusz felé halad, Jake Buff és a Bastille is menő, így Angliában a rock egy „újabb csodásan vibráló” időszakot élvezhet. A tánczene is elég jól nyomta tavaly, utoljára 2006-ban vettek ennyien dance lemezeket - főleg a Rudimental, a Disclosure és Calvin Harris miatt. Az idei vesztes az R&B - 1995 óta nem bukott ekkorát. A teljes brit lemezipar sem járt jól: a nyolcvanas évek óta nem fordult elő, hogy egyik lemez sem érte el a milliós eladott példányszámot.

-