Újra a mi pénzünkön bankolhatnak államtitkárok

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Bár a kormány tavaly nyáron eltörölte a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését, több államtitkár javadalmazásában újra megjelent ez a tétel. Az Emmi vezetői havonta ezer forintot kaptak a számlavezetési díjak ellentételezésére.


Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nyáron kétezer forint folyószámla költségtérítést kapott, derül ki azokból a kimutatásokból, amelyek a kormány oldalán jelentek meg csütörtök-pénteken.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőinek javadalmazásáról szóló dokumentumok szerint Balogon kívül a tárca összes államtitkára kapott folyószámla költségtérítést.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, Hoppál Péter kulturális államtitkár, Czibere Károly szociális államtitkár, Veresné Novák Katalin családügyi államtitkár és Zombor Gábor egészségügyi államtitkár nyáron két és fél hónapra 3-3 ezer forintot kapott.

Palkovics László köznevelési államtitkárnak augusztusban ezer forintot fizettek. Simicskó István sportügyi államtitkárnak, Soltész Miklós egyházügyi államtitkárnak júliusra- augusztusra 2-2 ezer forintot fizettek ki.A kormány tavaly nyáron jelentette be: megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését, miután több újságcikk jelent meg arról, melyik tárcánál mennyit fizetnek a bank- és csekkadó miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére. A témáról először, 2011 novemberében az Index írt részletesen.

A kormányzati döntés után az Emmi vezetői visszafizették a felvett költségtérítést. Balog Zoltán, Simicskó István, Soltész Miklós például bruttó 10-10 ezer forintot térített vissza.

Az ügyben pénteken kerestük a kormányszóvivői irodát és az EMMI-t is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy minisztérium vezetői milyen jogcímen kapnak újra folyószámla költségtérítést.

Korábban több minisztérium is közzétette a vezetők juttatásait. Azokban az iratokban nem szerepeltek ilyen tételek.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal az Emmi arról tájékoztatta a VS.hu-t, hogy tévedés történt az utalásoknál, ezeket a tételeket visszafizettetik, és vizsgálat indul a minisztériumban a személyi felelősség megállapítására.