Újpesten is verhetetlen a Fradi: Böde duplája győzelmet ért a derbin

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Jó hangulat, nagy hajtás, és a kötelező dráma. Hiába vezetett már a 3. percben az Újpest, végül nyert a Fradi. Böde Dániel már 10 gólos. 8-ból 8-nál tart a Fradi.


Újpest FC – Ferencvárosi TC 1-2 (1-0)

Szusza Ferenc Stadion,, 8745 néző

Vezette: Kassai V. (Berettyán, Horváth)

A KEZDŐCSAPATOK
Újpest: Balajcza – Heris, Litauszki, Kálnoki Kis, Mohl D. – Szankovics, Balogh B. (Nagy T. 72.) – Hazard (Nagy G., 59.), Balázs B., Andrics (Filkor 57.) – Diagne
Cs: Kovács Z., Vadász, Filkor, Tóth P., Pávkovics, Perovics, Gubacsi
Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez (Busai 77.) – Gera Z., Nagy Á. (Sesták 65.) – Varga R. (Radó 59.), Hajnal, Lamah – Böde
Cs: Jova, Haraszti, Radó, Sesták, Csukics, Busai, Pintér Á.

Gól: Diagne (3.), ill. Böde (78., 90.)

Sárga lap: Mohl (38.), Kálnoki-Kis (68.) ill. Nalepa (57.), Dilaver (75.), Leandro (88.), Ramírez (90.)


Az első félidőben az Újpest megmutatta hogyan lehetne legyőzni a Ferencvárost, a második 45 percben viszont a vendégek mutatták meg, hogy miért is vezetik hibátlan mérleggel a bajnokságot. A bátor letámadás és a korai gól az első félidőben megfogta a zöld-fehéreket, akik viszont a második félidőt végig uralták, szinte az egész játékrészt az újpesti térfélen töltötték, és az újra duplázó, immár 10 bajnoki gólnál járó Böde Dániel jóvoltából a Megyeri útról is elhozták a 3 pontot. A Ferencváros utoljára 2014. októberében kapott ki a bajnokságban.


Az NB I. őszi idényének legnagyobb rangadója előtt mindkét edző, a hazaikat irányító Nebojsa Vignevics, illetve Thomas Doll is a mentális felkészülést emelte ki, hiszen egy felfokozott hangulatú derbin bármi megtörténhet. A hazaiak – érthető módon – arra készültek, hogy megszakítsák a Ferencváros győzelmi szériáját, míg a vendég zöld-fehérek – ugyancsak érthetően – ennek a sorozatnak a meghosszabbítására készültek.

A 215. derbin várta Kassai Viktor sípszavát a két csapat. Érdekesség, hogy a Fradi korábban 8 alkalommal érkezett úgy a Megyeri útra, hogy előtte minden találkozóját megnyerte a bajnokságban, és az Újpest csak egyszer, 1929-ben tudta, a megyeri úti stadion avatóján tudta megszakítani ezt a sorozatot.


Mbaye Diagne-nyal (jobbra) nehezen bírtak az FTC védői


A kezdőcsapatok nem tartogattak meglepetést, legfeljebb annyiban, hogy újpesti részről máris a kezdőben találtam magát a válogatott szünetben Csehországból hazatérő Balázs Benjámin, valamint Nemanja Andrics is. Az ugyanakkor várható volt, hogy a tétmeccset hónapok óta nem játszó válogatott kerettag, Pintér Ádám csak a Fradi kispadján várta a kezdősípszót.

Három percet kellett várni, hogy az Újpest megszerezze a vezetést:. Balogh Balázs szögletéből az első gólját szerző Mbaye Diagne bólintott a kapuba a rosszul helyezkedő vendég védők között. Gólját egy, a pálya szélén készített szelfivel tett emlékezetessé. A bajnokság során első ízben került hátrányba a Ferencváros!

A vendégek aztán ocsúdtak a sokkból, előbb Lamah ugrott ki, de lesen kapta a labdát, majd Varga Roland lépett meg Mohl mellett, de nyolc méterről nem tudta elpörgetni a labdát Balajcza Szabolcs mellett.


A házigazdák, ahogy ígérték, már a vendégek térfelének közepén agresszíven letámadtak, amihez a bajnokságban nincs hozzászokva a Ferencváros. A vendégek a 23. percben jutottak csak el a következő kecsegtető lehetőségig, Hajnal beadását azonban Heris könnyedén kibólintotta. Aztán majd tíz percig semmi, mígnem a 31. percben újra Diagne került helyzetbe, de lövés helyett eltoporogta a lehetőséget.

Ezt követően kicsit felpörögtek az események: előbb Kálnoki-Kis veszélyeztetett egy fejessel Dibusz kapuja előtt, majd Lamah veszélyes beadásáról maradtak le a társak. Rögtön ezt követően Hajnal oldalról belőtt szabadrúgását nézte el kicsit Balajcza, de Andrics kisegítette. Az ezt követő szögletből Böde fejelt mintegy 10 méterről a léc fölé. Egy perccel később Böde rajtolt rá egy indításra, de kicsit hosszú lett az átadás. Majd Balogh lövését védte szép vetődéssel Dibusz.

Kassai Viktor nem hosszabbított, az első félidő után a mezőnyben kisebb ferencvárosi fölényt, a kapuk előtt azonban inkább az újpestiek voltak veszélyesek.


A ferencvárosi ultrák ezúttal is a stadionon kívül szurkoltak csapatuknak


A szünetben egyik szakvezető sem cserélt. Két percet kellett várni az első helyzetre, amikor Ramírez lágy beadása után Lamah fejelt hasonlóan lágyan Balajcza ölébe. Rögtön utána Varga tört be az újpesti 16-oson belülre, de lövésébe Mohl belelépett. A vendégek érezhetően növelni próbálták a tempót, ami eddig rendre eredményre vezetett. Az Újpest azonban annyira nem bánta ezt, ők nem is titkolták a mérkőzés előtt, hogy szívesen kontráznának egy kinyíló Fradi ellenében.

A ferencvárosi rohamokat – MLSZ-árfolyamon – drága pirotechnikai bemutatóval ellensúlyozták a stadionban nemrégiben visszatérő újpesti ultrák, akik előtt ekkor már Dibusz Dénes állt a kapuban.


Az 54. percben kis híján kiegyenlítettek a zöldek: Gera tolta meg remekül a labdát, majd az alapvonal közeléből középre adott, Böde azonban 5 méterről a kivetődő Balajcza mellett a kapu mellé pörgetett. Egy perccel később akár már vezethetett is volna a Fradi: Hajnal remek ütemben szöktette a bal oldalon kilépő Vargát, aki azonban bűn rosszul próbált a középen érkező Lamah-oz továbbítani – a labda így Balajcza zsákmánya lett.

Az utolsó fél órára mindkét mester cserélt, az újpestieknél előbb a nem teljesen fitt Andrics helyére a hasonló edzettségi állapotban lévő Filkor Attila, valamint Kilian Hazard helyére Nagy Gábor érkezett, míg a Ferencvárosba Varga Roland helyére az a Radó András állt be, akinek Újpestre szerződését már kész tényként kezelték idén nyáron, amikor kiderült, hogy a nagy riválishoz igazol. Nem is szerették Radót az újpesti szurkolók... Thomas Doll a 65. percben behozott még egy csatárt, most már Stanislav Sesták is rohamozhatta az újpesti kaput.


Böde Dániel két góljával eldöntötte az izgalmas rangadót


A 71. percben a Radó ápolása miatt emberhátrányban lévő vendégek kapuja elé érkező újpestiek kerültek hatalmas helyzetbe, azonban Diagne nem passzolt az üresen álló Filkorhoz, inkább a kapu fölé tekert 15 méterről. Még ugyanebben a percben hasonlóan tett a másik oldalon Lamah is, aki meg Bödét nem hozta játékba, elszalasztva így a ziccert.

A 79. percben azonban már nem a panaszkodhatott Böde, hogy nem kap labdát: Leandro tört előre a bal oldalon, pontosan ívelt be, Böde pedig a bal alsó sarokba bólintott, 1-1. Ez volt Böde ötödik fejes gólja az Újpest ellen – aki lábbal még soha nem vette be a lilák kapuját.


Ekkor azért sokakban felötlött az előző forduló DVTK – Újpest találkozója, ahol a 90. percben még vezettek a vendégek, végül mégis pont nélkül kellett haza térniük. A 82. percben az előrehúzódó védő, Heris próbálkozott lövéssel – egyértelmű volt, itt senkinek sem jó már a döntetlen. A 86. percben egy szöget után újra a vérszemet kapó Heris veszélyeztetett, ezúttal fejjel, amire a túloldalon egy ravasz Gera-gurítás volt a válasz.

A 89. percben aztán Böde megunta, hogy nem talál lábbal az Újpest kapujába: Sesták adott be a jobb oldalról, és Fradi csatára tíz méterről jobbal a levegőben úszva egy félig ollózó mozdulattal lőtt Balajcza kapujába. Ez volt a csatár 10. találata a bajnokságban. Megint azok a fránya utolsó percek... A Fradi innentől már rutinosan húzta az időt, és megszerezte sorozatban 8. győzelmét a bajnokságban.


OTP Bank Liga, 8. forduló, eredmények:
Budapest Honvéd–Vasas 0-1
Puskás Akadémia–Szombathelyi-Swietelsky Haladás 1-1
Békéscsaba 1912 Előre–Diósgyőri VTK 1-1
Paksi FC–Videoton FC 2-0
DVSC-TEVA–MTK Budapest 1-0
Újpest FC–Ferencváros 1-2