Ujjnyi hézagok: 700 millióra perlik Demjánék cégét

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Nem jelent meg az Aracadom Zrt. jogi képviselője annak a pernek a mai tárgyalásán, amelyet XI. kerületi Tóváros lakópark II. ütemének társasházai indítottak. A lakók 700 millió forintra tartanak igényt a házak közös tereiben keletkezett szerkezeti károk miatt.


A Demján Sándor érdekeltéségében lévő Arcadom Zrt. generálkivitelezőként vette ki részét Buda legnagyobb lakóövezeti fejlesztéséből a 2000-es évek elején. Az Újbuda Tóváros projektsorozatot hat ütemre tervezték, de mindössze kettő készült el. Az I. ütem a Demján Sándor érdekeltségében lévő MAC Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Kft., a II. ütem az Újbuda Tóváros Ingatlanberuházó Kft. beruházásában. A terveket a Finta-stúdió a „Több idő marad élni” jelmondatnak megfelelően készítette, a kivitelező mindkét ütemben az Arcadom Zrt. volt, amelyet bepereltek a lakók. A fejlesztés I. üteme 2008-ban a „X. Ingatlanfejlesztési Nívódíj” pályázaton elnyerte a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének különdíját, az első ütemben 49 ezer, a másodikban 25 ezer négyzetmétert építettek be. Muzbek András, a MAC Kft. 2005 elején elhunyt ügyvezetője 2002. februárban több mint 1500 lakás építéséről, 25 milliárd forintos beruházásról beszélt – ez az összeg megegyezett az Arcadom 2001-es árbevételével. A sport- és szabadidőpark átadását 2004-re, a lakásokét 2007-re várta. A határidőket azonban nem sikerült tartani, a lendület pedig csak a II. ütem végéig tartott ki: 25 milliárdból végül 6,5 + 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, 1500 helyett 315+251 lakást építettek.


Az Arcadom hárítja a felelősséget

És ezeket sem kifogástalan minőségben, a lakások és a közösen használt helyiségek kivitelezése miatt számos panasz keletkezett. A II. ütem négy társasáházának lakói tavaly adták be keresetüket az Arcadommal szemben, miután hiába kérték a hibák kijavítását. A Fővárosi Törvényszék idén márciusban tartotta az első tárgyalást, ma a másodikat, ám ezen  az Arcadom jogi képviselője nem jelent meg, a bíróság által elrendelt türelmi idő leteltével sem. A II. ütem mind a négy társasháza részt vesz a perben, a lakók nem lakásaik, hanem az épület szerkezeti hibái miatt perelnek, péládául a lépcsőházakban, pincékben keletkezett repedések miatt. Olyan méretű függőleges hézagot is találtak, amelybe belefér egy felnőtt ember ujja. A Demján-cég vitatja, hogy felelősséggel tartozna a hibákért, miközben a lakók azt kifogásolják, nem tudják kivel szemben érvényesíteni a jótállási garanciát, pedig határidőn belül megküldték a hibalistát. A károsultak a perben már nem a hibák kijavítását kérik az Arcadomtól, hanem annak ellenértékét, ami – a VS.hu információi szerint – hozzávetőleg 760 millió forint. A kivitelezői felelősség kiderítése érdekében a Fővárosi Törvényszék felszólította az Arcadomot, hogy a legközelebbi tárgyalásra csatolja be az alvállalkozóival kötött szerződéseket. Ezt követően szakértőt rendelnek ki a hibák összeírására.


Aki szeretne itt lakni, „jutányos” árra számíthat

Újbuda új városrésze megvalósításának, a Tóváros projekt folytatására továbbra sem utal semmi. A MAC által a XI. kerületi önkormányzattól 1,1 milliárd forintért megvásárolt 30 hektárnyi föld – amit teljesen közművesítettek – nagyobb része gazzal benőve terül el a lakópark szomszédságában. A kereskedelmi és szolgáltató épületegyüttes, a pláza sem jött létre, ahogyan a 115 ágyas, háromcsillagos szálloda se. A tóvárosiaknak meg kell elégedniük a lakóépületek földszintjén nyitva tartó szolgáltatókkal, több üzlethelyiség így is évek óta üresen áll. A projektet nem kizárólag a hitel- és ingatlanpiaci válság tette tönkre, az átadási határidők már a kivitelezés korai szakaszában megcsúsztak. Az I. ütem lakásait mind megvásárolták, a II. ütemben viszont 250-ből legalább 100 még vevőre vár. Ezek értékesítését azonban már nem Demján-érdekeltségek végzik, a projektet hitelező Erste Bank a tartozás fejében lefoglalta az üres lakásokat, maga keres vevőket. A lakások értéke a kezdeti 500-600 ezer forintos négyzetméter árról időközben 300-360 ezer forintra esett. Van olyan lakó, aki a kiinduláshoz képest 3 millió forinttal olcsóbban jutott szerkezetkész lakásához.