Ujjgyakorlat volt az Eb-bronzmeccs a férfi pólósoknak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A női vízilabda-válogatott pénteki Európa-bajnoki győzelme után szombaton a férfi válogatott bronzérmet nyert, miután nagyon simán, 13-9-re verte Görögországot.


Sokan tartottak attól, hogy ez Európa-bajnokságon egyre jobb formába lendülő, már a szerbek elleni döntőről álmodozó magyar csapat a Montenegrótól elszenvedett vereség, így az elúszó olimpia kvóta után milyen mentalitással ugrik majd a medencébe.

Persze ismerve Benedek Tibor hozzáállását, ez nem lehetett kérdés, ezt bizonyítva remek játékkal kezdett a magyar válogatott, az első negyed után 4-2-re, a meccs felénél pedig már 8-4-re vezetett, Decker Ádám, Vámos Krisztián és a mindössze 18 éves Manhercz Krisztián is két-két gólnál járt ekkor.


Vámos Márton végül három gólig jutott


A nagyszünet sem segített a görögökön, akik vagy nem találtak motivációt a bronzmeccsre, vagy egyszerűen csak gyenge napot fogtak ki, és nem bírtak a sokkal dinamikusabb magyar válogatottal. A magyarok 10-5-ös vezetéssel mentek neki az utolsó játékrésznek, a végén már kiengedtek, de így is 13-10-re győztek, ezzel megszerezték a bronzérmet.


Benedek elégedett a csapatával


Benedek Tibor szövetségi kapitány a M4-nek a meccs után így nyilatkozott:: „Az első helyért szerettünk volna játszani, de nem vagyok elégedetlen. Ez a csapat bebizonyította, hogy igazi csapattá vált, és ezt most eredménnyel is bizonyítottuk. Egy nagyon jó Európa-bajnokságunk volt egy nagyon rossz Montenegró elleni utolsó negyeddel. Ez az Eb erőt adhat az olimpiára, még ha nem is kvalifikáltuk még magunkat Rióba, de biztos vagyok benne, hogy ott leszünk az olimpián, mert erős csapatunk van.”


Így látták a bronzérmes hősök

Bátori Bence: „Ugyanolyan kemény és nehéz meccs is volt, mint a többi, csak jobb százalékkal lőttük be a helyzeteinket. Sokkal jobban lőttük az emberfórokat is, mint a görögök és a hátrányokat is jól védekeztük ki. Ez az Eb-érem a vb-aranyam mellé kerül.”

Kis Gábor: „Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, de a mi csapatunk nagyon sokat fejlődött az Európa-bajnokság alatt, és ez most kijött. Öt-hat gól azért nincs a két csapat között, de nagyon magabiztosak voltunk. Montenegró ellen nagyon sokat hibáztunk, akkor nem tudtuk kihozni magunkból azt a pluszt, amit ma ki tudtunk. A Rióba vezető úton ez egy nagyon fontos állomás volt.”

Az olimpiai kvótáért áprilisban Triesztben egy kvalifikációs tornán küzd meg a magyar csapat.


A döntőben Montenegró meglepetésre sokáig vezetett a 16 ezer néző buzdítását élvező, jóval esélyesebb Szerbia ellen, de a házigazda végül fordított, és 10-8-ra győzött, ezzel a papírformának megfelelően megnyerte az Európa-bajnokságot.