Újévkor tehetünk róla, hogy dőljön a pénz

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

Ahogyan Szilveszterkor, úgy Újév napján is természetesen megnyílnak a mágikus csatornák, és rengeteg varázslatra nyílik lehetőségünk, sőt, ha kellően hideg van, még az állatok is megszólalnak emberi nyelven. Most viszont nincs, úgyhogy ez akár arra is utalhat, hogy a nyáron trópusi lesz a Kárpát-medence éghajlata.


Noha az egyházi év a karácsonyi ünnepkörrel indult, a gazdasági Márton napja után, a polgári év pedig Iulius Caesar naptárreformja, vagyis több, mint kétezer éve január 1-én kezdődik. Legalábbis elvileg, mert a gyakorlatban inkább a XVI. század végéig karácsony volt az évkezdő nap – ezért is lett újév beceneve kiskarácsony. Persze, ettől még nem kell “civil mágiának” hívni a január 1-jén elvégzett tevékenységet, ugyanis egyházi ünnep is köthető Újév napjához, méghozzá Jézus körülmetélésének az ünnepe, amelynek a zsidó hagyományok szerint a születése utáni nyolcadik napon kellett megtörténnie. Ráadásul a reformátusok újévkor ünneplik Jézus neve napját is, míg a katolikusok újév másnapján. Jézus neve azért fontos, mert főleg az érett középkortól mágikus erejűnek tartották: ördögűzéshez használták, illetve csatában is hasznos volt, főleg, ha más hitűek ellen küzdött az ember. Kapisztrán János is Jézus nevét festette zászlóira és kiabáltatta embereivel Nándorfehérvárnál, és a dolog szemmel láthatóan működött is a túlerőben lévő törökök ellen. Persze, sokkal hétköznapibb dolgokban is jól jött az Úr neve, a parasztok például munkába menet Jézus nevével fohászkodtak, és nem véletlenül volt széles körben elterjedt a “Dícsértessék a Jézus Krisztus!” sem. A szent név ilyen szintű tisztelete Assisi Szent Ferenctől ered, aki még egy koszos cetlit is a legnagyobb becsben tartott, ha arra az volt írva, hogy Jézus Krisztus.


De nézzük meg most azt, hogy a népi mágia eszköztárából mit hasznosíthatunk a saját szerencsénk kovácsolása érdekében! Úgy általában igaz a népi felfogás szerint, hogy amit újév napján cselekszünk, az jellemző lesz az egész évünkre, akár rendszeresen ismétlődve – valójában előre programozhatjuk az évünket! Nem baj tehát, ha kerüljük a necces szituációkat, nehogy az ezen a mágikus erejű napon történtek rányomják a bélyegüket az egész esztendőnkre. Arra már a szilveszteri cikkben utaltunk, hogy a malac a disznó mákot biztosítja nekünk, viszont baromfit ilyenkor tilos enni, hiszen elkaparja a szerencsénket. Ezzel szemben nagyon profi analóg varázslatot hajtunk végre, ha lencsét, borsót, babot, rizst vagy hasonló szemes kaját tolunk (jobb híján az előző estéről megmaradt francia saláta is jó lehet), hiszen ez biztosítja a sok pénzt. Legalábbis akkor biztosította, amikor még jellemzően érméket használtak, de ha kaszinózunk, vagy pókerezünk, akkor minden bizonnyal továbbra is hasznos lehet.


Melegen ajánlott a rétes készítése is, de nem ám gagyi, boltban vásárolt lapokból, hanem sajátkezűleg nyújtott tésztából, ezzel ugyanis a jólétünket, gazdagságunkat is nyújtjuk. Arról nem is beszélve, hogy ha a lencse biztosítja a sok érmét, akkor mi más hozna rengeteg bankjegyet a konyhára, mint a sok, behabzsolt réteslap? Hogy a bankszámlánkra érkező összeg minél nagyobb legyen, arra még nincs bevett módszer, és mivel a munkaszüneti nap miatt egyelőre utaltatni se nagyon tudunk a számlánkra néhány milliót, az se működik, ha arra próbálunk játszani, hogy ez ismétlődjön egész évben. Újévkor hajnalban kell vizet húzni a kútból, és meginni, ez ugyanis különösen nagy varázserővel bír – a családtagjainknak is vigyünk belőle, mert ez egy évre kb. olyan szolgálatot tesz nekünk, mint az a víz, amit Indiana Jones mert apjának a Szent Grállal. A jó cselekedetekkel sem kell csínján bánni, azok ugyanis hatványozottan megtérülnek, viszont nem árt ügyelni arra, hogy az első látogatónk hímnemű legyen, az ugyanis szerencsét hoz, míg a női látogató balszerencsét. (A népi mágia nyelve sajnos nem tudja értelmezni a feminizmus fogalmát.) Nem baj, ha a lányok inkább otthon maradnak kocsonyát enni, akinek ugyanis először viszi el a csontját a kutya, azt fogják először feleségül venni. Ha vannak gyümölcsfáink, akkor jól rázzuk meg őket, hogy egész évben bőven teremjenek, és ha vannak szomszédaink, akkor menjünk át hozzájuk jókívánságokkal, hátha megkínálnak egy kupica pálinkával, esetleg egy kis borral, kaláccsal. Ha nagyon profi jókívánók vagyunk, talán még egy kis pénz is leeshet, de ehhez azért már tényleg komolyan kellett teljesítenünk addigi jókívánó karrierünk során.


Természetesen OMSZ-adatok ismerete hiányában is kiolvashatjuk az időjárást az ezen a napon észlelt jelenségekből: a csillagos hajnali ég rövid, a hideg, északi szél hosszú, kemény telet jelent. Ha hajnalban fúj a hideg, északi szél, de közben csillagos az ég, akkor nyilvánvalóan bármi lehet. Ha piros a hajnal, az nem azt jelenti, hogy az orkok mészároltak az éjjel, csupán annyit, hogy akkor egész évben szeles lesz az idő. Ha olvad, akkor jó lesz a bortermés, de ha olyan az újév, mint most, amikor nincs is, ami elolvadjon, arra még a legdörzsöltebb időjósnak sincs ötlete. Idén talán még a banán is megterem majd?