Újabb zsidó szervezetek csatlakoztak a holokauszt-emlékév bojkottjához

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Hanoar Hatzioni Egyesület is csatlakozott a Mazsihisz döntéséhez, miszerint nem támogatják a kormány holokauszt-emlékprogramját.


A Hanoar Hatzioni Egyesület közleményben tudatta, hogy visszaadja a Holokauszt Emlékév – 2014 pályázaton elnyert 3,7 millió forintot a magyar kormánynak, hogy jelezze: nem ért egyet azzal, hogy

„a felnövekvő fiatal generációk olyan hamis, elferdített képet kapjanak a magyar történelem fontos korszakairól.”
Az egyesület utalt arra, hogy nem ért egyet „több a Horthy-korszakot rehabilitáló” intézkedéssel, valamint a Szabadság térre tervezett német világháborús emlékművel sem. Aggodalmukat fejezték ki, hogy a kormány nem egyeztetett a zsidó szervezetekkel, mielőtt ezen döntéseit meghozta.

Bét Orim: Visszaadjuk a pénzt

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség – mint a legnagyobb nemzetközi zsidó vallási szervezetnek, a Progresszív Zsidó Világszövetségnek (WUPJ) magyarországi tagszervezete – visszautasítja a magyar kormány által kiírt, a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 pályázaton elnyert tízmillió forintot – írta a szervezet a közleményében. A közösség ezzel szolidaritását fejezi ki, és csatlakozik azokhoz a szervezetekhez, amelyek már korábban kinyilvánították hasonló szándékukat, illetve hasonló döntést fontolgatnak. Indoklásuk szerint „az utóbbi hetekben sajnálattal tapasztaljuk, hogy a magyarországi parlamenti választások közeledtével a korábban kezdeményezett holokauszt-emlékévi megemlékezések mára a magyar kormány éretlen politikai játszmáinak méltatlan játékszereivé silányultak. Mi ehhez nem kívánjuk a nevünket adni”.

Mazsihisz: Nem veszik figyelembe az érveinket

Vasárnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) úgy döntött, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Egyúttal ők is elutasították a pályázati pénzeket: a Mazsihisz által elutasított összeg 150 millió forint, amiből oktatási projekteket, szoborállítást, auschwitzi emlékutazásokat szerettek volna fizetni. Heisler András megjegyezte: a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a II. világháború óta nem volt olyan kérdés, amiben a zsidó szervezetek ennyire egységes állásponton lettek volna.

Más szervezetek is visszautasították a kormány pénzét

A héten zsidó és egyéb, a holokauszt-emlékévre elkülönített alapból pénzhez jutó szervezetek közölték, hogy visszaadják az állami támogatást. Így tett a Dohány utcai és a Frankel Leó utcai zsinagóga alapítványa, a Zsidó Nyári Fesztivált is szervező Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ, a Gólem Színház és a zalaegerszegi Béke-Shalom Baráti Társaság is. A Mazsihisz közgyűlésének vasárnapi döntése után közleményt adott ki a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), amelyben kijelentik, hogy a MEASZ is csatlakozik a Mazsihiszhez, és visszautasítja a „holokausztpályázatra” a magyar kormánytól kapott 2 millió forintot, ameddig a kormány politikájában érdemi váltást nem tapasztal. A MEASZ a tervezett holokausztmegemlékezéseit igyekszik megvalósítani.