Újabb XIX. századi hajóroncsot találtak az eltűnt maláj gép kutatói

Fotó: Europress/AFP/Amerikai Haditengerészet / Europress/AFP/Amerikai Haditengerészet

-

Azonban túl drága lenne kideríteni, pontosan melyik hajóról van szó. A legutóbbi leletet sem tárták fel.


A 2014 márciusában eltűnt Boeing 777-es típusú utasszállító keresését irányító ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal szerint december 19-én egy feltehetően ember alkotta tárgyat fedeztek fel a vízben, majd a január 2-án készített nagy felbontású képek megerősítették, hogy egy hajóroncsra bukkantak.

A Nyugat-ausztráliai Múzeum előzetes vizsgálata szerint a roncs valószínűleg egy 19. századi acél- vagy vashajó maradványa lehet. A roncsokat 3,7 kilométeres mélységben, az ausztrál Fremantle kikötőjétől 2600 kilométerre délnyugatra fedezték fel.

Tavaly májusban egy 19. századi teherhajó roncsainak felfedezését erősítették meg az eltűnt utasszállító keresése közben. A hajóra 3,9 kilométeres mélységben bukkantak.

Több száz ilyen hajó veszett oda az Indiai-óceánon. A most felfedezettek közül valószínűleg egyiket sem fogják azonosítani a vizsgálatok magas költségei miatt.

A Malaysia Airlines MH370-es légi járatának 2014. március 8-án veszett nyoma útban Kuala Lumpurból Pekingbe, 239 emberrel a fedélzeten. A gép egy órával a felszállás után tűnt el a radarokról. Roncsait azóta sem találják. Eddig több mint 80 ezer négyzetkilométernyi tengerfeneket kutattak át, és hacsak nem találnak újabb nyomokat, akkor az év közepe táján leállnak a kereséssel.