Újabb VW-motorról derült ki, hogy nem érintett a dízelbotrányban

Fotó: AFP / FRANCOIS NASCIMBENI

-

Az EA 288 típusú motorral sincsen gond – derítette ki az autógyártó belső vizsgálata.


A Volkswagen EA288 motortípusának sem Euro 5-ös verziója, sem az Euro 6-os verziója nem érintett abban a csalásban, ami az autógyártóról derült ki az elmúlt időben. Így „csak” az a 11 millió kocsi maradt, melyekbe az EA 189-es motort szerelték be.


A Volkswagen szóvivője a múlt hét közepén ismerte el, hogy az EA288-as típust is vizsgálják, hogy abba is beépítették-e azt a szoftvert, amellyel a tesztek során csökkentették az autó károsanyag-kibocsátását. Az Euro 6-osokról már akkor azt állították, hogy nem érintett, az Euro 5-ösöknél viszont nem voltak biztosak ebben. A most befejezett belső vizsgálat arra is fényt derített, hogy az utóbbinál sem csaltak az emissziós értékekkel, legalábbis a szoftver nem volt beépítve a kocsikba.

Az Európai Unióban az EA189-es motortípussal felszerelt 8,5 millió kocsit a gyártó 2016 elejétől hívja vissza, és terveik szerint az év végéig az összes autóval végeznek. A Guardian múltheti cikke szerint 3 millió járműnél hardveres változtatásokra is szükség van, és ezért az is előfordulhat, hogy erre többet kell végül költeniük, mint a csalást követő bírságok és perek után.