Újabb volt adóhivatali vezetők vallottak a NAV-ra

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Fővárosi Törvényszék két volt vezetőt is meghallgatott a perben, amelyet az adóhivatal indított a tényfeltáró hírportál, az Átlátszó ellen. A tanúvallomásokról maga az alperes számolt be.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vitatja az Átlátszó korábbi állítását, miszerint Somos Katalin főigazgató leállított egy áfacsaló hálózat felderítésére irányuló vizsgálatot. Szontaghné Kovács Erzsébet, az APEH volt szakigazgató-helyettese és Hegedűs Deme Zsolt, a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜIG) volt igazgatója azonban az újságíró állításait támasztotta alá.


Szontaghné szerint 2010 előtt évente mindössze két-három esetben fordult elő, hogy az APEH elnöke megtagadta egy vizsgálat megindítását. Varga Mihály egy tavalyi nyilatkozata szerint 2007 és 2012 között az adóhatóság vezetői összesen 71 esetben nem engedélyezték a kapcsolódó vizsgálatot. Vagyis a Fidesz-kormány hivatalba lépésének évétől kezdődően ugrásszerűen megnőtt a vizsgálatok megtagadásának száma. 2010 októberében Somos Katalin lett a területért felelős főigazgató. Szontaghné vallomásában úgy emlékezett, hogy ettől kezdődően egyáltalán nem lehetett új vizsgálatot indítani.

Hegedűs Deme Zsolt pedig ahhoz nyújtott adalékot, hogy miként lehetetlenült el a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkája. Jóllehet a szervezet volt igazgatója maga is 2010 októberében foglalta el hivatalát, amelyet 2011 áprilisáig töltött be, mégis kritikusan ítélte meg a történteket. A kockázatelemzésért felelős részleg elkerült az igazgatóságról, a KÜIG tevékenységében kulcsfontosságú RAPID csoportot felszámolták, a revizori létszámot a felére csökkentették, így a szervezeti egység 2013. január elsejével csendben megszűnt. Holott éppen az ő feladatuk lett volna a hálózatos áfacsalások felderítése.

Az adóhivatal egyik volt munkatársa, Horváth András két évvel ezelőtt robbantotta ki a botrányt, amikor kiállt a nyilvánosság elé, mert megítélése szerint a NAV-nál szándékosan tussolnak el ügyeket, így az áfacsalások ezermilliárd forinttal rövidítik meg a költségvetést.