Újabb videó: az igazoltatás elől menekült a később lelőtt fekete férfi

Forrás: MTI/AP/L. Chris Stewart

-

Letartóztattak egy rendőrt Dél-Karolina államban, miután a szövetségi nyomozók megnéztek egy amatőr videofelvételt arról, ahogy Michael Slager agyonlő egy látszólag fegyvertelen, előle menekülő fekete férfit. Most közzétették a második videót is az esetről: ezen az látszik, hogy Walter Scott elrohan a közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről.


A felvétel tanúsága szerint Slager azért szólította fel lehúzódásra a sötét színű Mercedest vezető Scottot, mert az autónak törött volt a féklámpája. A felvételt megtekintő és a CNN által megszólaltatott szakértők szerint a rendőr szabályszerűen járt el: odament a leállított gépkocsihoz, és elkérte a vezető iratait. (Az autóban egy egyelőre meg nem nevezett afroamerikai utas is tartózkodott, akit az incidens után megmotoztak és előállítottak). Scott közölte a rendőrrel, hogy még nem íratta át a nevére az autót, ezért nincs forgalmi engedélye és kötelező biztosítása. A rendőr ezután visszaült a járőrkocsiba, feltehetően azért, hogy a fedélzeti komputeren lefuttassa a gépjárművezető adatait. Ekkor a férfi hirtelen kiszállt az autóból, és láthatóan mondani akart valamit, de a rendőr felszólította, hogy üljön vissza az autóba. A férfi engedelmeskedett, majd röviddel később ismét kinyitotta az ajtót és futni kezdett. Azt, hogy mi történt az első pillanatokban, amikor Slager utolérte Scottot, már nem látta a rendőrautóba épített kamera.


Az előző, két nappal korábban közölt amatőr felvételen az látszik, hogy a későbbi áldozat megpróbál elfutni a rendőr mellől, és eközben egy tárgy - feltehetően egy sokkoló - a földre hullott. Slager anélkül, hogy megállásra vagy megadásra szólította volna fel a férfit, nyolcszor rálőtt a menekülőre (a felvételt itt tudja megnézni). A rendőr megbilincselte a földön fekvő férfit, visszalépett tőle, majd mellé dobott egy tárgyat, amelyről a videón nem derül ki, hogy micsoda. A mobiltelefonos felvétel készítője, Feidin Santana az NBC tévének nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy a történtek után nem érzi magát biztonságban.A négygyerekes, elvált Scott korábban háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint elképzelhető, hogy emiatt futott el az igazoltatás elől. Több kisebb közlekedési kihágása is volt, 1987-ben pedig testi sértés miatt folyt ellene eljárás.
Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert a rendőr sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nála nem volt fegyver. Slagert akkor nem távolították el a rendőri testülettől, de most igen, és szerdán gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene. A North Charleston-i rendőrség most újból ki fogja vizsgálni a két évvel ezelőtti ügyet is. Michael Slagernek csütörtöktől új ügyvédje van. Az első jogi képviselője a Scott halálát bemutató videó nyilvánosságra kerülése után lemondott ügyfele képviseletéről. A rendőrnek augusztus 21-én kell majd megjelennie a bíróság előtt.


A mintegy százezres North Charleston lakosságának csaknem a fele (47 százalék) fekete, a város 324 rendőre közül a márciusi adatok szerint 256 fehér (79 százalék), 60 fekete (18 százalék) és 8 latin-amerikai származású.

Az incidens helyszínén csütörtökön több tucatnyian emlékeztek meg az áldozatról és helyeztek el virágot. Walter Scottot szombaton a közeli Summerville-ben fogják eltemetni.

A dél-karolinai esetnek országos következményei lehetnek, mert az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször megtörtént, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.