Újabb vereséggel nehéz helyzetben a magyarok

-

A második mérkőzésén is kikapott a magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon.


A hétfői első fordulóban a magyarok 27-22-es vereséget szenvedtek az esélytelenebb csehektől, míg a dánok egy góllal verték a montenegróiakat. Délután utóbbiak legyőzték a cseheket, most pedig Rasmussen éppen honfitársai ellen vezényelte csapatát. A dánok a papírforma alapján a kvartett legerősebb alakulata, így aztán fokozottan nehéz helyzetben volt a magyar csapat, amelyből sérülések miatt eleve sok alapember hiányzott.


Eleinte felváltva estek a találatok, a dánok vezettek, a magyarok egyenlítettek, ám emberelőnyben nem sikerült megtörni a ritmust. Negyedóra után 4-3-ra vezettek az északiak, Szekeres Klárát pedig kiállították, és ekkor volt először kétgólos a különbség. A magyar csapat hét percig nem szerzett gólt, ám a viszonylag jó védekezés miatt nem szakadt le.

Rasmussen időt kért 6-3-as dán előnynél a 17. percben, és ettől, illetve a cseréktől hatékonyabbá vált a támadójáték is. A 20. percben már 8-7 volt az állás, és Görbicz Anita egyenlített volna, ám büntetője során rálépett a hétméteres vonalra. A folytatásban akadozott a dán gépezet is, ők is próbálták rendezni a sorokat, és végül 12-10-zel vonultak el pihenőre.

Jól kezdték a magyarok a második félidőt, ismét az egyenlítésért harcoltak, ám Görbicz megint büntetőt hibázott. A fontos pillanatokban mindig megremegett a játékosok keze. Nem jött a fordulat, és ezért a 43. percben 15-13-es dán előnynél Rasmussen megint időt kért. Azonban a rivális még tudta fokozni az iramot, és 19-15-re elhúzott.

Sok volt a hiba, így tíz perccel a vége előtt, 20-17-nél át kellett beszélni a hajrára vonatkozó kapitányi intelmeket. Görbicz a harmadik hétméteresét is elrontotta, ráadásul a csapat megint percekig nem szerzett gólt. Szekeres megkapta a harmadik kiállítását, így a védelem oszlopa már nem jöhetett vissza.

Fogcsikorgatva küzdött a magyar válogatott, Triscsuk Krisztina azonban szintén büntetőt hibázott, majd egy újabb lövése is célt tévesztett.

A mostani vereség azt jelenti, hogy a magyarok csak akkor juthatnak tovább, ha pénteken legyőzik a montenegróiakat, de nem mindegy, milyen különbséggel. Ha négy vagy több góllal nyer a Rasmussen-csapat, akkor biztos középdöntős. Ennél kisebb különbségű győzelem akkor érne középdöntőt, ha a csehek pontot szereznek a dánokkal szemben. Az esetleges pénteki döntetlen és a vereség a magyarok búcsúját jelentené.

Kim Rasmussen az M4 Sportnak elmondta: a védelem ugyan jó volt, de sok hibával játszott a csapat. „Szoros mérkőzésen sok volt a hiba, és ezt nem szabad. Sok lehetőséget kihagytunk, és nehezen tudtuk áttörni a dán védelmet. Ráadásul még négy büntetőt is kihagytunk. Montenegró ellen fel fogunk készülni, és jó, hogy a saját kezünkben van a sorsunk.”