Újabb venezuelai bírók menekültek a chilei követségre

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

Az ellenzéki parlament két hete nevezte ki őket az új legfelsőbb bíróságba. A rezsim haragja elől menekülnek.


Két újabb venezuelai bíró keresett menedéket Chile caracasi nagykövetségén – mondta Heraldo Munoz chilei külügyminiszter. "Beatriz Ruiz Marin és José Nunez Sifontes a nagykövetség vendégei, és Chile külpolitikájának jogi és humanitárius alapelveivel összhangban kezeli ügyüket" – mondta Munoz. Múlt szombaton Elenis Del Valle Rodríguez bírónő keresett menedéket a követségen. A három bírót 30 társukkal együtt július 21-én delegálta az ellenzéki többségű törvényhozás az új, párhuzamos legfelsőbb bíróságba.

A parlament szerint azért kellett kinevezni őket, mert 2015 decemberében az akkori kormánytöbbség törvénysértően választotta meg a testület 13 tagját. Nicolas Maduro elnök azonnal közölte, hogy a lehető legkeményebben fog eljárni a párhuzamos legfelsőbb bíróság tagjaival szemben, és sorra börtönbe fogja juttatni őket. Néhány nappal később a titkosszolgálat ügynökei letartóztatták az ellenzéki legfelsőbb bíróság három tagját.

Április eleje óta Roberto Enríquez ellenzéki politikus is a chilei nagykövetségen tartózkodik. A keresztényszociális Copei párt elnöke az országban uralkodó politikai állapotok miatt keresett menedéket. A venezuelai parlamentben a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) ellenzéki pártszövetség többséggel rendelkezik, és képviselői nem ismerik el Maduro kormányát.

Az országban április óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések. Eddig legalább 120-an vesztették életüket és kétezren megsebesültek. A legújabb feszültségforrás az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztása volt. A vasárnapi szavazást az ellenzék bojkottálta, az 545 fős testület szinte kizárólag az elnökhöz hű szocialista tábor képviselőiből áll.