Újabb várost veszített el az Iszlám Állam

Fotó: ANADOLU AGENCY / Hemn Huseyin

-

Az iraki kormányerők célja Moszul visszafoglalása lenne.


Visszafoglalták az Iszlám Államtól az észak-iraki Kajjara városát és a környező olajkitermelő régiót az iraki kormányerők. Hajder al-Abádi iraki miniszterelnök hivatala Twitter-oldalán úgy fogalmazott: Kajjara felszabadítása fontos lépés a Moszul tartomány visszafoglalásához vezető úton.

A harcok során több tucatnyi szélsőséges vesztette életét. Az iraki kormányerők veszteségeiről nem tettek közzé információt. Jelenleg a kormányerők a városban hátrahagyott robbanószerkezetek felkutatását végzik.

Kedden Kajjarában öngyilkos merényletet hajtott végre egy dzsihadista, a robbantásban 18 katona meghalt.

A térségben magas kéntartalmú nyersolaj kitermelését végzik, és egy kisebb olajfinomító is működik.


Őszre jön az ostrom?

Az iraki kormányerők július elején szerezték vissza az ellenőrzést az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszultól 60 kilométerre délre található kajjarai katonai támaszpontot, amely jó kiindulópontként szolgálhat az észak-iraki település felszabadításához.

A miniszterelnök azt reméli, hogy a kormányerők és a síita milíciák a Washington vezette terrorellenes koalíció támogatásával az év végéig visszafoglalhatják Moszult, amelyet a szélsőségesek a 2014 nyarán indított villámhadjáratuk során vettek be.

Al-Abádi már októberben elkezdené a város ostromát, iraki és amerikai tisztségviselők azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmilyen menetrendet.