Újabb vád a tengeralattjárós gyilkos ellen

Fotó: Frumperino

-

A nyomozók szerint méltatlanul bánt a holttesttel, Dániában ezért hat hónapot kaphat.


Peter Madsen ellen – az emberölésen kívül – a holttesttel való méltatlan bánásmód miatt is vádat emelnek – mondta a nyomozást vezető Jens Moeller Jensen. A szeptember 5-ére kitűzött bírósági meghallgatáson az emberölés vádjának átminősítéséről és a fogva tartásának meghosszabbításáról is döntenek. A nyomozók szerint Madsen ölte meg Kim Wall svéd újságírót, csütörtöki kihallgatásán a gyanúsított tagadott.

Wallt utoljára augusztus 10-én látták Madsen 40 tonnás, 18 méteres tengeralattjáróján. A hajóval aznap éjjel rejtélyes módon megszakadt a rádiókapcsolat a Dánia és Svédország közötti tengerszorosban. A tengeralattjáró másnap tisztázatlan körülmények között elsüllyedt egy Koppenhágához közeli öbölben.

Az újságírónő torzóját egy kerékpáros találta meg hétfőn a koppenhágai sziget partján, az azonosítást a DNS-vizsgálatok alapján végezték el. A nő testéhez fémdarabot erősítettek, hogy biztosan elsüllyedjen. A maradványt a víz mosta partra azután, hogy napokig a mélyben volt.

Az orvosszakértők a torzón olyan sérüléseket is találtak, amelyek jelzik: valaki biztos akart lenni abban, hogy a holttestből távozik a levegő és a gázok és elsüllyed a tengerben. A rendőrség szerint a fejet, a kezeket és a lábakat szándékosan vágták le a törzsről.

A gyanú szerint Madsen az UC3 Nautilust szándékosan süllyesztette el úgy, hogy ő megmenekülhessen. A hajó- és rakétakonstruktőrt augusztus 11-én gyilkosság gyanújával vették őrizetbe, miután kimentették a süllyedő tengeralattjáróról. A búvárhajót később kiemelték és a kikötőbe vontatták, ahol átvizsgálták. Jensen szerint a felszínre hozott tengeralattjáróban találtak száraz vérnyomokat is, amelyek egyértelműen Walltól származnak. Az újságírónő halálának okát még nem tudták megállapítani.

Madsen először azt állította, hogy a róla és találmányairól riportot készítő újságírónőt élve partra tette Koppenhágában, majd megváltoztatta vallomását és azt mondta: Wall egy balesetben, a tengeralattjárón halt meg, holttestét pedig a tengerbe temette.

A dán büntetőtörvénykönyv szerint emberölésért öt évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés, holttesttel való méltatlan bánásmódért pedig pénzbüntetés vagy akár hat hónap börtön is kiszabható.

Jensen szerint a hatóságok még mindig keresik az áldozat egyéb testrészeit, valamint a ruháit, köztük egy narancssárga garbónyakú blúzt, egy fekete-fehér szoknyát és egy pár fehér sportcipőt.

Madsen 2008. május 3-án bocsátotta vízre közösségi finanszírozásból épült búvárhajóját. A Dániában eddig népszerű férfi azóta társaságot alapított Koppenhágában olyan hazai rakéta megépítésére, amellyel embert lehetne küldeni a világűrbe és blogot vezetett Rocket Madsen címmel.