Újabb uniós pénzt kaphat a korrupcióval gyanúsított roma önkormányzat

-

Az Autonómia Alapítvány szerint a társadalmi fejlesztésekre vonatkozó új EU-s pályázatok kétharmadát pályáztatás nélkül már előre lekötötték. Egy kétmilliárdos programnak például az az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) lesz az egyik gazdája – írja a Roma Sajtóközpont.


Az Autonómia Alapítvány egy közleményt adott ki, amelyben azt írta, a szociális területen tevékeny szektor több száz szervezete gyakorlatilag 2013 óta források nélkül vegetál. Ehhez képest a kormányhatározat szerint a 145 milliárdos fejlesztési forrásnak csak az egyharmadára írnak ki nyílt pályázatot, sőt olyan szervezeteket is megjelöl a kormányhatározat, amelyek már biztosan kapnak pénzt.


A 2 milliárdos „Roma mentorhálózat” fejlesztését például a Türr István Képző és Kutató Intézetre és az Országos Roma Önkormányzatra (ORÖ) bízza a kormány.

Ez a két szervezet a gazdája a Híd a munkába elnevezésű ötmilliárd forintos uniós projektnek, amellyel kapcsolatban több probléma is felmerült az elmúlt időszakban. Így egyebek mellett az, hogy ebből a forrásból vettek több mint 200 millió forintért egy irodaházat a Gellérthegyen, emellett Opel Corsákat is bérelnek havi félmillió forintért (a felmerült problémákról itt olvashat bővebben).

Az Autonómia Alapítvány szerint az biztos, hogy a nyílt rendszerben pályázható támogatások szerény aránya miatt a helyben beágyazott szereplők továbbra sem jutnak valódi lehetőségekhez, ami azért is probléma, mert a források ilyen mértékű centralizálása nem hagy teret a helyi szervezetek sokféle, helyi igényekre reagáló társadalmi innovációs projektjeinek.

Az alapítvány azt javasolja, hogy a források kihelyezése előtt erősítsék meg a programok és az azt megvalósító szervezetek szakmai és társadalmi felügyeletét, amelynek a későbbiekben biztosítsák a folyamatos ellenőrzés lehetőségét.