Újabb undorító budapesti tofu-üzemet zártak be

-

Felfüggesztette egy budapesti tofuelőállító-üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Higiéniai és nyomon követési problémák miatt közel 600 kilogramm terméket megsemmisítettek, több mint 2 tonna alapanyagot pedig zároltak - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.


Az eljárás tart, az ügyben félmillió forintos bírság várható - tették hozzá. A budapesti üzemet, amelyben szójababcsírát is forgalmaztak, a Nébih a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen ellenőrizte.


Az ellenőrök súlyos higiéniai problémákat találtak: az előállító helyiségben állt a víz, az edények rozsdásak, koszosak, a falak penészesek voltak, a csíráztató fülkéről pergett a festék, a padlón szemét - papírok, cigaretta csikkek - és szerszámok hevertek. Az üzemben többfelé rágcsálóirtószert szórtak szét, ami az alapanyagokat is beszennyezte. A termékek előállításáról semmilyen dokumentációt nem vezettek.

A hatóság elrendelte csaknem 600 kilogramm nem nyomon követhető származású termék megsemmisítését és 2,1 tonna szójabab alapanyag forgalmi korlátozását a termékek eredetigazolásáig.

Az üzem működését a hiányosságok pótlásáig felfüggesztették, újranyitására csak a megismételt hatósági szemlét követően lesz lehetőség. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az üzemeltető cég vezetőinek, illetve alkalmazottainak tartózkodási engedélyének ügyében - a feltárt hiányosságok miatt - vizsgálatot indított - olvasható a Nébih közleményében.