Újabb tulajdonos jelent meg a Gránit Bankban

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A rövid állami beugrás után a napokban privatizált MKB Bank nyugdíjpénztára szerzett részesedést a részben állami tulajdonú Gránit Bankban. Az újabb tulajdonosi átrendeződésről maga a Nemzetgazdasági Minisztérium adott hírt.


Szépen növekedő eredményről hallhattak jelentést a tulajdonosok a kisbank közgyűlésén: a Gránit Bank a 2015-ös évet 151 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel és 140 millió forint adózás utáni eredménnyel zárta. A részben állami tulajdonban lévő pénzintézet közgyűlésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy ítélte meg: helyes döntés volt az állam részvényesi szerepvállalása a bankban, hiszen "a Gránit Bank nemcsak pénzügyileg sikeres, hanem a hitelezési aktivitásának bővítésével a gazdaságpolitikai célokat is támogatja".

Az államnak 49,97 százalék részesedése van a Gránit Bankban, miután decemberben kiszállt az addigi legjelentősebb magántulajdonos, a milliárdos Demján Sándor, akinek a helyét részben az addigi vezérigazgató, Hegedüs Éva és a Pannónia Nyugdíjpénztár vette át, miközben a részvényesek tőkét is emeltek a pénzintézetben.

A részvényesi arányok most valamelyest változtak, mert az MKB Nyugdíjpénztár is érdekeltséget szerzett. A pontos mértékről nem szólt a minisztérium közleménye, viszont ez azt jelenti, hogy a Pannónia Nyugdíjpénztár tulajdonosi körének nőtt a befolyása. Időközben ugyanis az MKB Bankot három befektető vásárolta ki az államtól, egy-egy ismeretlen hátterű magyar és luxembourgi alap, valamint a CIG-cégcsoporthoz tartozó Pannónia Nyugdíjpénztár. (A CIG alapításánál az egyik legfontosabb személyiség Járai Zsigmond volt, aki az első Orbán-kormány pénzügyminisztere volt, majd a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztját töltötte be.)

A kormány most üdvözölte, hogy egyre több piaci befektető lát fantáziát a hazai vállalkozásokba való befektetésben, erre kívánja ösztönözni a gazdasági szereplők minél szélesebb rétegét. Varga Mihály a Gránit Bank közgyűlésén kifejtette, hogy a magyar kormány a magyar bankrendszerért nemcsak abban a tekintetben felelős, hogy működése biztonságos és az ügyfelek számára kiszámítható legyen, hanem azért is, hogy a bankrendszer döntései Magyarországon, a magyar gazdaság sajátosságait figyelembe véve szülessenek meg.