Újabb tömeges kivégzéseket hajtott végre az Iszlám Állam

Fotó: MTI/MTVA / UGC

-

Az Iszlám Állam fegyveresei tizenkét embert fejeztek le és feszítettek keresztre, akik a líbiai Szirt városáért harcoltak.


A LANA líbiai hírügynökség szerint a dzsihadisták további 22 embert végeztek ki, akiknek kórházban kezelték a sérüléseiket. Az Iszlám Állam harcosai ezután állítólag felgyújtották a kórházat.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztet arra, hogy kedd óta heves harcok folynak Szirt birtoklásáért a fegyveresek és a „helyi harcosok” között. A Líbia középső részén lévő, a fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el az Iszlám Állam. A héten heves harcok folytak a Moamer Kadhafi szülővárosának tekintett Szirt feletti ellenőrzésért, a csütörtöki összecsapásban például – helyi lakosok elmondása szerint – tizenheten vesztették életüket.

Meglehetősen nehéz azonosítani, hogy kik is azok a „helyi harcosok”. Két nappal korábban hírügynökségi források azt jelentették, hogy az Iszlám Állammal szemben egy ugyancsak szalafista – a Koránt szó szerint értelmező – muszlim csoport harcol, amely a hét elején, felfegyverzett helyi lakosokkal együtt rátámadt az Iszlám Állam harcosaira, azzal vádolva őket, hogy megöltek egy tekintélyes szirti hitszónokot.