Újabb titkos hangfelvétel - az MSZP mélyen hallgat

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Újabb titokban rögzített hangfelvétel került elő, egy szocialista politikusé: Velez Árpád pártigazgató bírálja a 2010 előtti kormányokat és az MSZP jelenlegi szövetségeseit. AZ MSZP hallgat az ügyben, Szanyi Tibor szerint pedig csak éket akarnak verni a kormányváltó összefogás pártjai közé.


A YouTube-ra szerdán felkerült felvételen valószínűleg szocialista párttagoknak vagy aktivistáknak tart eligazítást Velez Árpád. Úgy fogalmaz: a 2010 előtti „gyönyörű, inkább liberál-bal kormányokat nem lehetett túlzott baloldalisággal gyanúsítani” és a választók 2010-ben el is mondták a véleményüket róluk. Hangsúlyozta: kormányváltást nem azért akarnak, hogy leváltsák Orbán Viktort, hanem baloldali politikát akarnak folytatni, ami szavai szerint „nehéz lesz Bajnai Gordonnal meg az összes többi liberálissal közösen”. A pártigazgató bírálta a pártját, amiért 8 évnyi kormányzás alatt nem sikerült saját médiát kiépíteniük, nincsen érdemi ifjúsági táboruk és nem sikerült közösségi felületeket teremteni semmilyen formában. Hangsúlyozta azt is: 2010 előtt 8 éven keresztül nem sikerült „kifizetniük a saját embereiket”. Inkább az „SZDSZ-es haveroknak adtak pályát, hogy ne írogassanak róluk csúnya dolgokat, meg a Fideszeseknek kifizették a menekülőútjukat” a baloldaliaknak meg pályázatokat írtak. Szerinte ha van egy idős néni, aki „végiggürcöli” a kampányt az MSZP-vel és az az egyetlen kérése, hogy az unokájának adjanak munkát, akkor az nekik „kutya kötelességük”. Leszögezte: választási győzelmük esetén baloldali kormányt szeretnének, „nem a mutyit: nem öltönyt akar vásárolni, meg szép cipőt, meg nyaralást, meg anyunak fukszot”, hanem a saját embereiket akarják „elintézni”. Szerinte ennek keretein belül ki kellene tudniuk építeni egy médiabirodalmat, amely nem cenzúrázott ugyan, vagy politikailag irányított, de „ne kelljen könyörögni azért, hogy megjelenjen egy cikk”. Az MSZP pártigazgatója beszélt arról is, hogy 20 éves örökséget visznek magukkal és ebben vannak családi történetek, barátságok, amelyeket rövid távú érdekek miatt nem szabad feladni. Szerinte ez a közösség mentette meg az MSZP-t például Gyurcsány Ferenc és a DK kiválásakor „és ez a közösség az Együtt-2014-el soha a büdös életben nem lesz meg, mert az egy érdekszövetség, ahogy a Milla is, az LMP”. Velez Árpád beszédét feltehetően az Együtt-PM-mel folytatott tavaly augusztusi vagy idén januári megállapodás előtt rögzítették, mert arról beszél, hogy a tárgyalások hamarosan lezárulnak, és utána már nem tudnak nyitottabbak lenni. Emellett úgy vélte: 20-30 közötti befutó országos listás helyre számítanak.


Az MSZP hallgat, Szanyi szerint a sajtó a hibás

Egy csütörtöki más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt: őt személyesen nem érdekli, hogy valódi-e a felvétel és mi van azon. Szerinte felháborító, hogy a mostani kampányban a sajtó „nagyobb politikát csinál”, mint a politikai pártok vagy a választók. Úgy fogalmazott: a Velez-felvétel „egy aljas, bugyuta, hülye próbálkozás arra, hogy az öt demokratikus szereplő közé valamilyen éket tudjanak verni”, de ez nem fog sikerülni. Hozzátette: az MSZP álláspontja szerint Velez Árpád pártigazgatóként maradéktalanul és a lehető legtökéletesebben végrehajtotta a rá bízott feladatokat. Az VS.hu kérdésére, hogy az MSZP vizsgálja-e a felvétel eredetiségét, vagy beszéltek-e az ügyben Velez Árpáddal, Kormos Kata, a párt szóvivője arról beszélt hosszasan, hogy az MSZP legfontosabb üzenete az Orbán-kormány leváltása. Ezt követően újabb kérdésekre nem válaszolt. Velez Árpádot kerestük, de nem értük el.


Íme, az ominózus hangfelvétel: