Újabb terrortámadásra készültek Belgiumban

Fotó: BELGA MAG / LAURIE DIEFFEMBACQ

-

Két embert is letartóztattak a belga hatóságok az orosz RT szerint.


„Emblematikus belgiumi helyszínek” – például a brüsszeli főtér, a Grand Place – ellen terveztek terrorista támadást szilveszterkor - mondta az orosz RT híradása szerint a belga ügyészség.

A rendőrség több helyszínen tartott razziát vasárnap és hétfőn, melyekben összesen hat embert tartóztattak le, ám közülük négyet már el is engedtek. Az ügyészség ugyanakkor kiemelte, hogy az esetnek jelen állás szerint nincs közvetlen kapcsolata a novemberi párizsi támadásokkal.

Az MTI szerint eddig annyit tudni a letartóztatott személyekről, hogy egyikük állítólag egy terrorcsoport vezetője, és embereket toborzott terrorcselekmények végrehajtására, és a másik letartóztatott személy is fontos szerepet töltött be a szervezetben.A mostani házkutatások során katonai öltözékekre és az Iszlám Állam propagandaanyagára is rábukkantak a biztonsági erők. Igaz, fegyvert vagy robbanószerkezetet nem találtak.


Bécs is készenlétben

Közelebbről nem részletezett intézkedéseket hoztak a napokban Bécsben is, miután egy „baráti” titkosszolgálat arról értesítette Ausztriát, hogy több európai fővárosban is terveznek fegyveres vagy robbantásos merényleteket karácsony és szilveszter között.


A rendőrség szóvivője szerint a fenyegetésben sem helyszín, sem meghatározott időpont nem szerepelt, ezért egyelőre megfigyelik azokat a helyeket, ahol sok ember gyűlik össze, köztük a közlekedési csomópontokat, a pályaudvarokat és a reptereket is.