Újabb terrortámadásra ébredhettünk csütörtökön

Fotó: MTI/AP / Dita Alangkara

-

Több robbanás volt csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában, az értesülések szerint legalább hét ember életét vesztette. Lövéseket is lehetett hallani.


Az ENSZ jakartai irodája előtt nagy erejű robbanás volt, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani a világszervezet egyik regionális képviselője, Jeremy Douglas Twitter-bejegyzése szerint.


Sajtóértesülések szerint összesen hat robbanószerkezet lépett működésbe. Rendőrségi források szerint legalább egy robbanást öngyilkos merénylő idézett elő. Az egyik robbanás helyszíne egy Starbucks kávézó volt, egy másik egy bevásárlóközpont közelében történt.

Terrorcselekménynek minősítette Joko Widodo indonéz elnök a Jakartában csütörtökön végrehajtott támadást. Az államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött – közölte a Reuters hírügynökséggel csütörtökön az indonéz hírszerzés vezetője. Magyar áldozatokról egyelőre nincs hír.
A rendőrségre is bementek

A CBS tudósítása szerint a környéken számos luxushotel, iroda és diplomáciai épület van, köztük a francia nagykövetség. Az egyelőre nem tisztázott, hogy ki lőtt, de a rendőrség lezárta a környéket, és senkit sem enged be a területre.

A hatóságok azt is kérték a lakosságtól, hogy ne tartózkodjanak az ablakok közelében.

Egy banki alkalmazott közben arról számolt be az AP-nek, hogy legalább öt támadót látott, akik közül hárman a Starbucksban robbantották fel magukat egyesével. A másik két férfi kézifegyverekkel ment be a rendőrségre, ahonnan lövéseket is hallott. Legalább egy halott rendőrről és három súlyos sérültről is beszámolt a Tri Serantónak nevezett szemtanú. Állítása szerint a két életben maradt elkövetőnek sikerült elrohannia a helyszínről, ám a rendőrök követték őket