Terrortámadás történt Kenyában, féltucatnyian haltak meg

Fotó: MTI/MTVA / Dai Kurokawa

-

Az al-Shabaab kenyai támadásaiban már több százan haltak meg.


Az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport fegyveresei lelőttek hat embert az ország északkeleti részén, a Szomáliával határos Mandera régióban.

Ali Roba, a terület kormányzója a Twitteren számolt be a támadásról és a hat halálos áldozatról. Azt mondta, ha a biztonsági erők gyorsan nem léptek volna közbe, sokkal több áldozata lett volna a támadásnak.

A merényletet az al-Shabaab vállalta magára néhány órával később:


Mi állunk a manderai támadás mögött, amelyben megöltünk hat keresztényt

– közölte Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, a terrorszervezet katonai műveletekért felelős szóvivője.

Szeptember 11-én három nő – gyaníthatóan az Iszlám Állam tagjai – hajtott végre támadást az Indiai-óceán partján fekvő Mombasában egy rendőrőrs ellen. A merénylők egy rendőrt megszúrtak, és felgyújtották az épületet, végül mindhárom elkövetőt lelőtték.

Az elmúlt három évben az al-Shabaab kenyai támadásaiban százak haltak meg, a terrorhullám súlyos csapást mért az ország szempontjából létfontosságú idegenforgalomra. A támadások gyakran a hosszú és könnyen átjárható szomáliai határhoz közeli térségben történtek, de voltak terrorcselekmények felkapott tengerparti üdülőhelyeken és magában a fővárosban, Nairobiban is.

Az elsősorban Szomáliában tevékenykedő és az al-Káida terrorhálózathoz köthető dzsihadista csoport fogadkozik, hogy addig folytatja a terrorkampányt Kenyában, amíg a kenyai csapatok ki nem vonulnak Szomáliából, ahol az afrikai haderő kötelékében harcolnak ellene.