Újabb támadásoktól tartanak Tunéziában

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Ezért az eddiginél is több rendőrt vezényelnek a nyaralóhelyekre. Közben külföldi turisták ezrei szakítják meg nyaralásukat, és hagyják el Tunéziát.


Terrorveszély miatt ezer újabb rendőrt vezényelnek a tunéziai nyaralóhelyek védelmére - jelentette be Nadzsem Gharszali belügyminiszter, két nappal a harminckilenc, többségében külföldi áldozatot követelő szúszai merénylet után.

"Ezer fegyveres rendőrt fogunk vezényelni a szállodák és a turisták védelmére. Nem akarjuk barakkokká változtatni az idegenforgalmi helyeket, nem ez a célunk, de muszáj garantálnunk a turizmus biztonságát" - mondta a tárcavezető.

Közben a brit külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az iszlamista fegyveresek újabb nyaralóhelyeket támadhatnak meg Tunéziában. Az esetleges rajtaütéseket elsősorban „olyan magányos merénylők hajthatják végre, akik ismeretlenek a hatóságok előtt és akiket terrorszervezetek inspirálnak a közösségi médián keresztül" - írták a Tunéziára kiadott legfrissebb utazási figyelmeztetésben. A pénteki merényletnek legkevesebb tizenöt brit állampolgár esett áldozatául, többeket még mindig eltűntként tartanak számon.

Sajtóhírek szerint szombaton külföldi turisták ezrei szakították meg a nyaralásukat és hagyták el Tunéziát az előző napi terrortámadás miatt. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint eddig mintegy háromezren utaztak haza, vasárnap estig pedig négyezer-ötszázan hagyják el az országot.

Ezer kilométer hosszú tengerpartjának, számtalan strandjának és építészeti emlékeinek köszönhetően Tunézia hosszú ideje népszerű célpont az európai turisták körében. Az észak-afrikai arab országban Zin el-Abidin ben Ali elnök 2011-es megbuktatása óta bekövetkezett politikai változások, a gazdasági nehézségek és a megszaporodó terrorcselekmények ugyanakkor sokat ártottak a tunéziai idegenforgalmi szektornak.