Újabb támadás Nigériában - több mint kétszáz halott

Fotó: Europress/AFP/Joshua Omirin / Europress/AFP/Joshua Omirin

-

Feltehetően a Boko Haram terrorszervezet gyilkolt szerda hajnalban az északi Bornóban. Ez az a csoport, mely több száz diáklányt tart fogva.


Helyi hírforrások szerint Gamboru falu halottainak számlálása még tart.


„Eddig kétszáz halálos áldozatnál tartunk, ez a szám azonban egészen biztosan tovább növekszik”

- mondta Abdulharman Terab helyi politikus. A szintén bornói Warabe faluból vasárnap elrabolt diáklányok száma közben nyolcról tizenegyre nőtt. Az USA szerdán bejelentette, hogy lép az ügyben, miután az iszlamista fegyveresek kedden közölték: 12 dollárért akarják eladni őket rabszolgának. Az amerikaiak katonákból, rendőrökből és más ügynökségek tagjaiból álló csapatot küldtek az afrikai országba. Áprilisban több mint kétszáz diákot vittek el a terroristák. A BBC közben arról számolt be, a nigériai rendőrök 300 ezer dollárnyi készpénzt ajánlottak fel bárkinek, aki segít megtalálni és kiszabadítani a lányokat.


Mi a Boko Haram?

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) 2009 óta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben, amely során már ezrek haltak meg. A szervezet iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén, és a saría (muzulmán vallási jog) radikális változatának bevezetését, valamint a nyugati behatások teljes kizárását akarja elérni. Ennek fényében szinte hetente követnek el merényleteket. Rendszeresen támadnak meg bentlakásos iskolákat, a tanárokat és a tanulókat lemészárolják. Tavaly májusban a hadsereg rendkívüli állapotot léptetett életbe három olyan államban, ahol a Boko Haram tevékenykedik. A konfliktusnak – a Boko Haram támadásainak és merényleteinek, valamint a hadsereg megtorló műveleteinek – már több ezer halottja van. Az ENSZ legújabb adatai szerint mintegy 300 ezer ember, felerészben gyerek kényszerült elhagyni otthonát tavaly május óta Nigéria északkeleti részén.