Újabb sztrájkkal küzd a venezuelai ellenzék

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

Az alkotmányozó nemzetgyűlési választást próbálják megakadályozni.


Kétnapos sztrájkot szervez a jövő hétre a venezuelai ellenzék. A Demokratikus Unió pártszövetség szerint akciójukat szerdán és csütörtökön tartják. Hétfőn és pénteken tiltakozó menetet szerveznek.

Az ellenzék az alkotmányozó nemzetgyűlési választást próbálja megakadályozni. A Nicolás Maduro elnök által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék ezért a választás bojkottjára szólított.

A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban kaotikus állapotok uralkodnak. Április óta mindennaposak az összecsapások, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. A tüntetéseken több százan sebesültek meg, és több ezer tüntetőt állítottak elő. Mintegy száz tüntető életét vesztette.

Az ellenzék előrehozott elnökválasztás megtartását akarja kivívni, valamint a bebörtönzött több mint 400 ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiájának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését.