Újabb szlovák közjogi méltóság került kórházba

-

Andrej Dankót, a pozsonyi parlament elnökét gyomordaganattal műtik.


A múlt héten sikeres szívműtéten átesett Robert Fico szlovák kormányfő után egy másik legfőbb közjogi méltóság, Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke is kórházba került, és műtét vár rá - jelentette a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség.

Andrej Danko, aki az új szlovák kormány második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökeként kapta meg a parlament házelnöki posztját, vasárnap este vonult be a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetbe (NOÚ), ahol hétfőn gyomordaganattal műtik. Nincs információ arról, hogy jó vagy rosszindulatú daganatról van-e szó.

Betegségéről maga Andrej Danko számolt be a médiának a múlt héten, és bár arról - Robert Fico szívműtétjével összefüggésben - már egy várható operációt sejtetve írt a pozsonyi sajtó, a házelnök kórházba vonulásának időpontja nem volt ismert. Vasárnap a házelnök egy televíziós vitaműsorban azt mondta: nem fog részt venni a parlament napirendjén lévő új kormányprogramról tartandó szavazásról. A kormányprogramról szóló ülését a múlt héten kezdte meg a plénum, a vita befejezése a legkorábban ezen a héten várható.

A szlovák kormányfő és a parlament elnökének egyidejű betegsége és több hétig tartó munkaképtelensége nem idézhet elő fennakadást a kormányzási folyamatban. A lábadozó Robert Fico kormányfő feladatait jelenlegi helyettese, Peter Pellegrini kormányalelnök látja el, Andrej Dankót pedig a parlament egyik alelnöke, Bugár Béla (Most-Híd) helyettesíti majd.