Újabb spanyol régió tiltaná be a gyilkos bikaviadalt

Fotó: MTI/EPA-EFE / RAUL CARO

-

Az állatok túlélnék a bemutatót, és csak felnőttek látogathatnák az arénákat.


Nem fogják többé megsebesíteni és megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken. A bikaviadalokról és az állatok védelméről szóló törvény megtiltja, hogy az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozzanak, ellenkező esetben akár 100 ezer eurós (30 millió forintos) büntetést is kiszabhatnak a vétkesre.

A helyi törvény értelmében a jövőben csak állandó arénában lehet bikaviadalt rendezni. A szigeteken ilyenek csak Mallorcán vannak, Ibizán, Menorcán, Formenterán nem.

Négy évesnél fiatalabb állatokkal nem lehet majd megküzdeni. Egy viadalon összesen három bika szerepelhet, egyenként legfeljebb 10 percig, utána vissza kell terelni őket a karámba, és állatorvosnak kell igazolnia sértetlenségüket. A küzdelem előtt az állatokat és a torreádorokat is doppingvizsgálatnak vetik alá. A torreádorok semmilyen szúró-vágó eszközt nem használhatnak, a nézői korhatárt pedig 16-ról 18 évre emeli a törvény.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt, és a Ciudadanos liberális párt nem támogatta a javaslatot a baloldali többségű helyi törvényhozásban, és alkotmányellenesnek tartják. Spanyolországban régóta vita zajlik a bikaviadalokról. Ellenzői számtalan tüntetést tartanak mert kegyetlen kínzásnak tartják. Támogatói szerint a bikaviadal művészet, az ország hagyományai közé tartozik és egyben szimbóluma is. 2013-ban nemzeti kulturális örökségnek nyilvánították.

A Kanári-szigeteken 1991 óta, Katalóniában 2010 óta tilos a bikaviadal. A katalánok döntését azonban tavaly megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság. A testület szerint a helyi parlament túllépett hatáskörén.

Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak, ezeknek több millió nézője van. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.