Újabb részletek derültek ki az Air France-gépen talált álbombáról

-

Kezdetben bombának nevezték a tárgyat, melyet az Air France-gép mosdójában talált meg egy utas, később gyanús tárgy, majd álbomba lett. Már az is kiderült, mitől ketyegett.


Egy kartonpapírból készült szerkezetet és a hozzáerősített háztartási időzítőt nézték kezdetben bombának az Air France járatán, amely emiatt kényszerleszállást hajtott végre Mombasában. A légitársaság vezérigazgatója, Frédéric Gagey azt mondta, a tárgy „nem tartalmazott robbanószerkezetet”. Azt mondta, felszállás előtt biztonsági ellenőrzést hajtottak végre a repülőgép mosdójában. Azt tagadta, hogy a biztonsági intézkedésekben bármilyen hiány lenne. Az utasokat is ellenőrizték felszállás előtt.


Egy neve elhallgatását kérő kenyai rendőrségi forrás nyilatkozó szerint hat embert hallgattak ki, köztük azt az utast, aki felhívta a figyelmet a mosdóban talált szerkezetre. A mombasai repülőtér korábban a Facebookon jelentette be, hogy a kenyai biztonsági szolgálat meghiúsított egy robbantást az Air France-gépen.

Egy utas az AP-nek azt mesélte, a repülő nagyon lassan ereszkedni kezdett, akkor sejtették, hogy valami nincs rendben, de a valódi okokról csak a leszállás után értesültek. A személyzetnek sikerült megakadályoznia, hogy pánik törjön ki a gépen. „A személyzet egyszerűen csodálatos volt. Mindenki nyugodt maradt. Nem tudtuk, hogy mi történik. Bekapcsoltuk a biztonsági öveket a mombasai leszálláshoz, mert azt gondoltuk, hogy valamilyen technikai probléma akadt, de igazából nem technikai volt.”

November óta ez a harmadik alkalom, hogy bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajt végre egy Air France-gép. A párizsi merénylet után pár nappal egy Los Angeles-i és egy washingtoni járat kapott fenyegetést, de egyiken sem találtak semmit.