Újabb repülőt veszítettek el a Kuznyecov flottájából az oroszok

Fotó: RIA Novosti / Mikhail Fomichev

-

A vadászgép lecsúszott a hordozó fedélzetéről.


Leszállás közben szenvedett balesetet egy Szu-33-as az orosz Kuznyecov repülőhordozó fedélzetén. A hajó fedélzetén kifeszített, fékezésre szolgáló drótkötél elpattant, a repülő pedig a tengerbe sodródott – írja az RT orosz állami propagandaadó.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint a pilóta katapultált, és sértetlenül kimentették. A tárca szerint a tengerészeti légierő bevetései a feladatoknak és szükségleteknek megfelelően folytatódnak.

A mostani bevetésen egy repülőgépet már elveszítettek a Kuznyecovon állomásozó erők. A MiG-29-esnek elfogyott az üzemanyaga, és a tengerbe zuhant. Akkor is a landolással volt probléma: a repülő arra várt, hogy a személyzet megjavítsa a fékezőszerkezetet.


Nincs tapasztalatuk

A landolás a legnehezebb művelet egy repülőgép-hordozón. A nagy sebességgel közelítő repülőgépnek a fedélzeten kifeszített drótkötelet kell eltalálnia egy horoggal. Ha ez nem sikerülne, a repülő átstartolhat a fedélzeten. A mostani balesetben a drótkötél szakadása okozta a problémát. A fékezőszerkezet akkor pattanhatott el, amikor a Szu-33-as már túlságosan is lelassult az átstartoláshoz.


A baleset azért sem meglepő, mert az orosz legénységnek nincs elég tapasztalata. A Kuznyecov Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója, és az 1991-ben épített hajónak ez az első éles bevetése.