Újabb rendőrségi tippek a körúti robbantóról

Forrás: Police.hu

-

A Teréz körúti robbantás ügyében fontos nyom lehet a Népliget, ahonnan esténként külföldre is indulnak járatok. Nem zárható ki, hogy a merénylő külföldről érkezett. Olyan tanúkat keresnek, akik látták a tettes arcát, hogy fantomrajz készülhessen.


Több tucat terabájtnyi adatot kell még megvizsgálniuk a nyomozóknak, akik a térfigyelő kamerák felvételein keresik a Teréz körúti robbantót. Nemcsak azt térképezik fel, hogy szeptember 24-én este merre menekült – a Népligetig biztosan eljutott –, hanem azt is meg akarják állapítani, pontosan honnan érkezett a helyszínre – írja a Magyar Idők. Az elavult kamerarendszerek azonban – mint azt megírtuk – hátráltatják a kereső-elemző munkát. A különböző kamerák más és más színárnyalatban mutatják a ruházatát, ezért tűnhet úgy az avatatlan nézőnek, hogy nem is ugyanazt a férfit látja. Ráadásul a legutóbbi felvételen a tettes mozgása és a testalkata is eltér a korábbi felvételeken látottaktól. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint ez lehet szándékos is, tudatosan halad másként a merénylet előtt és utána, ám elképzelhető, hogy csak a mozgás ritmusa más, menekülés közben nem húzza az időt, határozottan siet célja – mint már kiderült, a Népliget – felé.

A célnak döntő jelentősége lehet, hiszen a Népligettől esténként számos autóbusz indul vidékre és több mikrobusz külföldre. Amennyiben sikerül megtalálni azt a járatot, amelyre a tettes felszállt, sikerülhet olyan személyleírást is kapni, amelynek alapján fantomrajz készülhet róla. A vélt robbantó az eddig megtalált felvételeken nem néz térfigyelő kamerába, még a CBA-ban is – ahol állítólag italt is vásárolt – kínosan kerülte, hogy felpillantson. A népligeti szál azért is fontos, mivel ha kiderül, hogy külföldre tartó járműre szállt fel a keresett férfi, akár még igaza is lehet a PestiSrácoknak nyilatkozó magyar exlégiósnak, aki szerint a tettes szimpla végrehajtó volt, akinek „a kezébe nyomták a pokolgépet, hogy tegye le” oda, ahova. Ez pedig azt a nyomozók által felállított verziót erősítheti, amely szerint külföldről érkezett bérrobbantóról van szó. Így az is érthető, ha itthon nem ismeri fel senki, hiszen nincs kötődése senkihez. Az exlégiósnak egyébként meggyőződése, hogy a robbantó nem légiós, mivel őket úgy képzik ki, hogy nem hagynak nyomot maguk után. Kizárható, hogy egy légiós 18 percen keresztül ténferegjen a helyszínen célpontra várva.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte: amint új, értékelhető felvételeket találnak a térfigyelő kamerák felvételei között, azonnal nyilvánosságra hozzák azokat.