Óriási mentőakción van túl az olasz parti őrség

Fotó: MTI/MTVA / POLISH OCEAN LINES SA

-

Rekordszámú, 4400 illegális bevándorlót szállított partra az olasz parti őrség egyetlen nap alatt – jelentette az AP amerikai hírügynökség.


A hatóságok vasárnapi közlése szerint az előző napon huszonkét mentési akciót hajtottak végre a Földközi-tengeren. A műveletekben a parti őrség, a haditengerészet és a határőrség hajói, valamint ír és norvég hajók is részt vettek. Az olasz partok közelében azután kezdtek a menekültek kimenekítésébe szombaton, hogy huszonkét, a tengeren sodródó hajóról SOS-jelzéseket fogtak.

A menekülteket szállító felfújható csónakok, illetve kisméretű halászhajók Líbiából indultak útnak. A hatóságok szerint valamennyi vízi jármű zsúfolásig volt menekültekkel. A hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy szinte naponta több száz ember igyekszik ily módon Afrikából Európába jutni. Eközben - mint azt az elmúlt hónapok bizonyították - több súlyos katasztrófa történt.

Az ENSZ szerint idén eddig legalább 270 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük több mint 158 ezren Görögországban, további 110 ezren pedig Olaszországban értek partot. Az idén már több mint kétezer-négyszázan haltak meg a tengeren.