Újabb rekord a Premier League-ben – az átigazolási időszak számokban

Fotó: AFP / PAUL CROCK

-

A nyári transzferidény során soha nem látott összeget, 870 millió fontot költöttek az angol klubok, ami négy százalékkal több, mint a tavaly nyári rekordösszeg. Hatalmas pénzek cseréltek gazdát ligán belül és ligán kívül is. Infógrafikákon mutatjuk a részleteket.


A BBC számításai szerint az angol élvonal, a Premier League klubjai a 2015 nyári átigazolási szezonban mintegy 870 millió fontot költöttek, ami már önmagában is rekord, azzal együtt pedig pláne, hogy ez volt az első naptári év, amely során elérte az 1 milliárd fontot az új játékosokra költött pénz. Az átigazolási piac 2002 óta működik a mostani téli-nyári rendszerben, és ez idő alatt a PL-klubok hozzávetőleg 7,3 milliárd fontot költöttek – ennek 80%-át a nyári hónapokban. A képet egy kicsit árnyalja, hogy miután a transzferek közel negyede a PL-en belül zajlott, egymástól is volt bevételük a kluboknak, így pedig a nettó költés 460 millió font. Igaz, ez is jóval több, mint a tavalyi 410 millió font.Az idei szezon legnagyobb költekezője a Manchester City volt, amely 160 millió fontot adott ki játékosokra. Köztük van a klubrekordért (55 millió font) igazolt belga Kevin De Bruyne, és a ligán belüli igazolások között rekordnak számító Raheem Sterling, akit Liverpoolból csábítottak el. A City komolyabb összeget fizetett még Nicolás Otamendiért, Fabian Delphért és Patrick Robertsért is. Az Etihadban egyébként a városi rivális Manchester United tavaly nyári 150 milliós költekezését sikerült megdönteni.A Unitednek idén sem kell szégyenkeznie: a francia tinédzserért, Anthony Martialért kiadott 36 millió font is rekord a maga nemében, miután 20 év alatti játékosért még soha nem fizettek ennyit a PL-ben (egyébként pedig Ángel Di Maria és Juan Mata után a klub történetének harmadik legdrágább igazolása).A nagy sikernek ára van: a 870 millió font 40%-át, mintegy 340 millió fontot a PL-t a Bajnokok Ligájában képviselő négy klub, azaz a Chelsea, Manchester City, az Arsenal és a Manchester United költötte el.

A rekord eléréséhez az is kellett, hogy az átigazolási piac utolsó napján a klubok 90 millió fontot költsenek. Többek között ekkor vette meg a MU Martialt, az Everton Ramiro Fuentes Morit (9,5 millió font), vagy éppen a Chelsea Papi Djilobodjit (4 millió font). De a West Ham United, például egymaga négy játékost igazolt kedden.

De miből futja a nagy költekezésre? Elsősorban a tévés pénzekből. A Premier League közvetítési jogai az eddigi 3,018 milliárd fontról 5,136 milliárdra kúszik a 2016-2017-es idénnyel kezdődő három idényben. Ebből a bajnokcsapat 150 milliót kasszíroz, miközben az utolsó helyezettnek is jut 99 millió. A PL klubjainak összesített mérlege 1999 óta először a 2014-es gazdálkodási évben volt pozitív, ez a tendencia pedig – Alex Thorpe, a klubokat vizsgáló Deloitte szakértője szerint – a növekvő tévés pénzekkel csak folytatódni fog.A Premier League messze megelőzi pénzköltésben a többi top ligát. A második és harmadik helyezett olasz és spanyol liga együttvéve sem adtak ki annyi pénzt, mint az angol klubok. „Az olasz klubok ezúttal hihetetlenül aktívak voltak a piacon, de még így sem költöttek fel annyit sem, mint a PL-csapatok. Az látszik, hogy a két milánói nagy csapat, az Inter és a Milan próbál visszakapaszkodni a kontinens élmezőnyébe. Előbbiek nem kevesebb, mint 15 játékost vettek, utóbbiak pedig nem sajnáltak 21 millió fontot kifizetni a kolumbiai csatárért, Carlos Baccaért” – mondta a BBC munkatársa, John Bennett.

A spanyolok viszonylagos inaktivitása betudható a Barcelonát sújtó, az átigazolásokat megtiltó büntetésnek. Ettől persze még igazoltak a katalánok, de Arda Turan és Aleix Vidal is csak januárban léphet majd pályára. A Real Madrid is csak kiemelkedő játékost igazolt, és sem Mateo Kovacic, sem Danilo nem döntött átigazolási rekordot. Az angolokkal egyedül, a majd 100 millió fontot költő Atlético Madrid tudta tartani a lépést.
És egy érdekesség a közösségi médiából: a transzfer idény utolsó napjának egyik legsikeresebb angliai tweetjét a Heathrow repülőtér mondhatja magáénak, akik reggel kitettek egy térképet, amin bejelölték, hogy az Arsenal leendő új csatára hogyan juthat el a reptérről az Emirates Stadionba. Kár, hogy nem volt szükség a térképre, az ágyúsok ugyanis nem igazoltak sem csatárt, sem más játékost az utolsó napon. Sőt, egyetlen új mezőnyjátékost sem szerződtettek a nyáron.