Újabb razziák kezdődtek Törökországban

Fotó: Getty Images / Gokhan Tan

-

Több mint 100 korábbi minisztériumi alkalmazott ellen adtak ki elfogatóparancsot. Katonákat is köröznek.


A külügyminisztérium 121 korábbi alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban. A gyanú szerint kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalommal. A rajtaütéseket főként a fővárosban, Ankarában hajtják végre, de az akció további 29 tartományra is kiterjed. Az érintettek állítólag felhasználói a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, és a török vezetés szerint ezt használták a tavalyi puccs szervezői. Az egykori minisztériumi dolgozókat a 15 hónapja tartó rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátották el állásukból.

A török vezetés az 1999 óta önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózatát terrorszervezetnek nyilvánította, és azzal vádolja, hogy köze volt a tavalyi puccskísérlethez. Az USA-ban élő Gülen tagadja a vádakat. Ankara szerint a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

Október 5-én a pénzügyi, továbbá a munkaügyi és társadalombiztosítási tárca 133 egykori alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot. Csütörtökön újabb 70, aktív szolgálatot teljesítő katona, köztük 46 tisztet is körözni kezdtek. A razzia 30 tartományt érint, központja a közép-törökországi Konya.

Szeptember végén országszerte 125 embert állított elő a török rendőrség. A gyanú szerint ők a gülenista mozgalmon belül a török haderő több katonájának tanítómesterei voltak. Vallomásaik alapján adtak ki csütörtökön elfogatóparancsot a 70 katona ellen is.

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret függesztettek fel állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és az összeesküvéshez.

Mivel a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is, az EU vezető politikusai úgy vélik, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.