Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Fotó: KCNA / KNS

-

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe – jelentette a csütörtökön a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg vezérkarából származó információkra hivatkozva.


A rakétákat helyi idő szerint csütörtök hajnalban lőtték ki Hvanghae tartományból. Mintegy ötszáz kilométer megtétele után a keleti partvidéken fekvő Vonszan várostól északkeletre csapódtak a tengerbe. A vezérkar közleménye szerint a dél-koreai hadsereg éberen figyeli a helyzetet, és kész arra, hogy elhárítson bármilyen észak-koreai provokációt.

Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és fejleszti a nagy hatótávolságú és ballisztikus rakétáit. Pont egy héttel ezelőtt hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak a Japán-tenger irányában. Ez alig pár órával az után történt, hogy az ENSZ újabb büntetőintézkedéseket fogadott el ellene, válaszul arra, hogy Észak-Korea január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a Biztonsági Tanács korábbi határozatait.

A mostani phenjani „kardcsörtetés” azzal hozható összefüggésben, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a minap megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultatva fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea vezetője megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.