Újabb probléma a római-parti gát építésével

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a római-parti gát tervpályázatát, a fővárosi önkormányzat sokadszorra kezdheti elölről a beruházást - írja a Népszabadság hétfői számában a KDB napokban nyilvánosságra hozott határozatára hivatkozva. A főváros szerint nem kell új közbeszerzés.


A KDB határozata szerint megállapítható, hogy a római-parti mobilgát tervezői tenderének nyertes ajánlatában ellentmondó adatok szerepelnek, ráadásul nem felelnek meg sem a pályázati feltételeknek, sem a jogszabályi előírásoknak.


A jogorvoslati eljárást az első körben vesztesnek nyilvánított Keviter Akva Kft. indította. A KDB indoklása szerint a győztes Mélyépterv Komplex Zrt. és a Viziterv Consult Kft. konzorcium az egyik helyen 160 napos határidőt vállalt az engedélyes terv elkészítésére, az ütemtervben viszont 180 nappal számoltak, míg másutt 175 nap szerepelt.

A lap szerint az ajánlatkérő főváros meg sem próbálkozott az ellentmondás feloldásával. A KDB a jogsértést súlyosnak ítélte, ezért 300 ezer forint bírság és 200 ezer forint szolgáltatási díj megfizetésére kötelezték a fővárost.


Reagált a főváros

A fővárosnak nem kell új közbeszerzést kiírnia és lefolytatnia a Római-partot is magában foglaló csillaghegyi öblözet árvízvédelme ügyében - közölte Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Szerinte eljárás lezárható a KDB határozatának kézbesítésétől számított harminc napon belül, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének tervezése pedig heteken belül megkezdődhet.